Tuulilasi

Trafi: Robottiauto voi lähteä Suomessa liikenteeseen

Trafi: Robottiauto voi lähteä Suomessa liikenteeseen
Voimassa oleva tielainsäädäntö mahdollistaa Trafin mukaan automaattiautojen kokeilut.
Kuvat Juha Juntto

Liikenteen turvallisuusviraston tavoitteena on mahdollistaa myös sellaiset kokeilut, joissa vastuullinen kuljettaja on ajoneuvon ulkopuolella.

Automaattiautojen kokeiluista kiinnostuneet tai niitä suunnittelevat tahot voivat olla yhteydessä Trafiin.

Käytännössä Trafi helpottaa kokeilujen toteuttamista muun muassa ehdottamalla ratkaisuja kuljettajan määrittämisen sekä auttamalla ajoneuvojen teknisen hyväksynnän ja rekisteröinnin kanssa.

”Seuraavana virstanpylväänä on selvittää ne viranomaisilta tarvittavat toimenpiteet, jotka mahdollistavat automaation lisääntymisen tulevaisuudessa. Asiaa pohditaan mm. parhaillaan käynnissä olevan tieliikennelain uudistuksen yhteydessä”, toteaa Trafin tieliikennejohtaja Marko Sillanpää tiedotteessa.

"Uskonkin, että uusi lainsäädäntö mahdollistaa automaattiautojen kehityksen hyvin pitkälle"

Vuorovaikutusta

Automaattiautojen kehittyminen on monisyinen kokonaisuus.

Pysäköintiavustin ja kaistavahti ovat aivan erilaisia automaatioita kuin järjestelmä, joka ajaa autoa itsenäisesti.

”Automaation kehittämisen tarkoituksena on lisätä liikenteen tehokkuutta ja vähentää liikenneonnettomuuksia. Samalla pitää kuitenkin huomioida, että kehittäminen voi tuoda mukanaan myös uusia haasteita”, sanoo Sillanpää.

”Kun vastuu ajamisesta ja ympäristön havainnoinnista siirtyy auton järjestelmille ja kuljettaja toimii vain varajärjestelmänä, saattaa uutena haasteena olla esimerkiksi kuljettajan passivoitumisesta johtuvat onnettomuudet.”

Yksittäisten ajoneuvojen automaation kehittämisen lisäksi myös ajoneuvojen yhteistoiminnallisuuden sekä ajoneuvojen ja ympäristön vuorovaikutuksen lisääminen on Trafin mukaan tärkeä kehittämiskohde tulevaisuudessa.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin. 

Julkaistu: 24.2.2015
Kommentoi »