Tuulilasi

Trafi laski: Näin ajoneuvoveron korotus iskee autoilijaan

7

Hallituksen esittämä ajoneuvoveron korotus toisi keskimääräiselle autonomistajalle noin 60 euron lisän ajoneuvoveroon vuodessa.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Seppo Sirkka

Korotuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2016 alusta.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ajoneuvoliikennerekisterin mukaan liikennekäytössä olevien henkilöautojen keskimääräiset hiilidioksidi- eli CO2-päästöt olivat syyskuun alussa 168 g/km ja uusi vero 60 euron korotuksen jälkeen noin 218 euroa vuodessa.

Uusien, ensirekisteröityjen henkilöautojen keskimääräiset CO2-päästöt olivat 129 g/km ja uusi vero keskimäärin 50 euroa korkeampi vuodessa eli noin 159 euroa.

”Vähäpäästöisillä, alle 100 g/km päästävillä henkilöautoilla korotus on noin 40 euroa vuodessa eli jatkossa näillä pienipäästöisillä autoilijoilla ajoneuvoveroa tulee maksettavaksi noin 120 euroa vuodessa”, sanoo osastonjohtaja Juha Kenraali veron vaikutusta pienipäästöisiin autoihin.

”Veronkorotus on pyritty suuntaamaan niin, että vähäpäästöisten autojen korotus on suuripäästöisiä pienempi, minkä toivotaan osaltaan kannustavan ympäristöystävällisempien autojen hankintaan, esim. sähköautojen veronkorotus on vain 24 euroa vuodessa.”

Liikennekäytössä oleva pakettiauton CO2-päästöt ovat keskimäärin 200 g/km ja uusi ajoneuvovero olisi noin 280 euroa vuodessa. Uusien, ensirekisteröityjen pakettiautojen keskimääräiset co2-päästöt ovat 182 g/km ja uusi vero noin 244 euroa vuodessa.  

Ajoneuvoveron korotuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2016 alusta, mutta riippuen siitä monessako erässä ajoneuvoveronsa maksaa, voi korotus näkyä ajoneuvoverolipuilla jo vuoden 2015 alkupuolellakin. 

Hallitus esitti 15.9.2014 ajoneuvoveron korottamista verotuottojen lisäämiseksi, mutta myös veron ohjausvaikutuksen parantamiseksi.

Ajoneuvovero määritellään auton hiilidioksidipäästöjen mukaan ja ennen vuotta 2000 käyttöönotetuilla painon perusteella. Trafi hoitaa ajoneuvoveron keräämisen.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 16.9.2014