Tuulilasi

Trafi avasi "salaiset kansionsa" – avoin rekisteridata kaikkien käytettävissä


Trafi julkaisee ensimmäisenä ajoneuvotietoja, jatkossa myös muita liikennemuotoja.
Kuvat Kuvakaappaus / Trafi

Miksi dataa pitää avata? Kuka siitä hyötyy ja kuka sitä käyttää? Viranomainen haluaa mahdollistaa omissa toiminnoissaan syntyvän tiedon mahdollisimman laajasti. Pelkkä viranomaistoiminta on murto-osa siitä, mitä potentiaalia säilöttyyn tietoon on sitoutunut.

 Mielenkiintoista on, ettei edes tarvitse etukäteen tietää tai määrittää, mitä ja miten tietoa hyödynnetään. Syntyvät innovaatiot ja työpaikat tulevat olemaan todiste panoksen kannattavuudesta. Viranomaisen näkökulmasta tietojen avaaminen on superkannattavaa toimintaa.

Trafi jatkaa tietojensa avaamista vuoden 2014 loppupuolella ja 2015 aikana. Trafi itse pyrkii hyödyntämään keräämäänsä tietoa liikennejärjestelmän kokonaisvaltaiseen kehittämiseen. Lisäksi Trafi pyrkii hankkimaan ja hyödyntämään myös rekisteritoiminnan ulkopuolelta tulevaa tietoa.

Erilaisia tietoja yhdistämällä on mahdollista löytää kokonaan uusia kuvakulmia asioiden tarkasteluun. Tiedon louhiminen, myllääminen ja analysoiminen on saatava arkipäiväistettyä. Hyvä esimerkki tästä on Liikenteen viranomaisten ja yritysten yhteishanke Liikennelabra, jossa syntyneistä palveluista rakentunutta tietoa hankitaan viranomaiselle erilaisten selvityksien materiaaliksi.

Kahden ensimmäisen päivän aikana Trafin julkaisemaa avointa dataa on ladattu jo yli 3000 kertaa.

Trafin uutta avointa dataa löydät täältä.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 24.6.2014