Tuulilasi

Toyotan vetyautot ovat saapuneet Eurooppaan – Suomeen ei vielä pitkään aikaan


Ensimmäiset Euroopassa myyntiin tulevat Mirai-autot saapuivat viikonloppuna Iso-Britannian Bristoliin ja Belgian Zeebruggeen.
Kuvat Toyota

“Tämä asettaa uuden virstanpylvään ympäristöystävällisessä autoilussa, ja olemmekin autoilun historian käännekohdassa. Toyota Mirai tuo uutta, puhdasta, turvallista ja nautittavaa autoilua seuraavaksi sadaksi vuodeksi polttokennoteknologiansa ansiosta. Odotamme innolla, että pääsemme luovuttamaan ensimmäiset Mirait asiakkaille syyskuussa. Olemme ylpeitä voidessamme tuoda Priuksen kaltaisen läpimurtoinnovaation Eurooppaan”, Toyota Motor Europen varajohtaja Karl Schlicht toteaa.

Toyota Mirai on maailman ensimmäinen sarjavalmisteinen polttokennosedan. Mirai esiteltiin ensimmäisen kerraan Euroopassa Geneven autonäyttelyssä kuluvan vuoden maaliskuussa, ja nyt se lanseerataan myyntiin Euroopan markkinoille. Japanin markkinoille Mirai lanseerattiin jo viime vuoden joulukuussa.

Uuden Mirain myötä Toyotasta tulee myös polttokennoteknologian pioneeri. Se on pitkälti korkealuokkaisen insinööritaidon sekä syvällisen hybriditietämyksen ansiota. Toyota edistää veyautoilua monilla tavoin: se on mm. avannut tuhansia polttokennoteknologiaan liittyviä patentteja myös kilpailijoiden käyttöön, ja lisäksi Toyota edistää tarvittavan vetyinfrastruktuurin rakentumista.

Mirai hyödyntää Toyotan ainutlaatuista polttokennot ja hybriditeknologian yhdistävää TFCS-järjestelmää (Toyota Fuel Cell System) sekä Toyotan patentoimia vetysäiliöitä. Toyotan TFCS-järjestelmä on selvästi energiatehokkaampi kuin perinteiset polttomoottorit, eikä se päästä lainkaan haitallisia CO2- tai muita pakokaasupäästöjä. Auton käyttösäde on runsas, ja auton täyteen tankkaaminen vie vain noin kolme minuuttia. Kuljettaja voikin odottaa kaikkea sitä mukavuutta, kuin mihin hän on tähänkin asti tottunut.

Toyota Mirain myynti Euroopassa alkaa syyskuussa 2015 aluksi Iso-Britannian, Tanskan ja Saksan markkina-alueilla. Euroopan markkina-aluetta laajennetaan vuonna 2017 vetyinfrastruktuurin kehittymisen mukaisesti. Toyota ennakoi Euroopan vuosittaiseksi myyntimääräksi 50 – 100 autoa vuosina 2015 ja 2016. Mirain arvonlisäveroton hinta Saksassa on 66 000€.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 11.8.2015