Tuulilasi

Toyotaltakin uusi pikkuturbo – Auriksen keulalle

Toyotaltakin uusi pikkuturbo – Auriksen keulalle
Japanilaisjätti Toyota on tuomassa vuoden kuluessa 14 uutta moottoria markkinoille, joista mielenkiintoisin on uusi pienikokoiset bensiiniturbot.
Kuvat Toyota

Downsizing tai moottorien pienentäminen on ollut ajankohtainen autoalalla jo kohta kymmenen vuoden ajan. Tunnetuimpia esimerkkejä ovat VW:n TSI-moottorit sekä Fordin Ecoboostit.

Toyota on lähtenyt kelkkaan mukaan melko myöhäisessä vaiheessa, sillä he ovat luottaneet tähänkin asti vapaasti hengittäviin moottoreihin. Nyt luvassa olevista uutuusmoottoreista mielenkiintoisin on 1,2-litrainen nelisylinterinen turbobensiinimoottori.

Edellä mainittu pikkupata on aluksi tarjolla Japanin markkinoiden Aurikseen, mutta erittäin suurella todennäköisyydellä päätyy myös Eurooppaan. Moottorissa on tehoa 116 hv ja vääntöä on tarjolla 185 Nm (1 500– 4000 r/min).

1,2:n lisäksi tulossa on täysin uusi 1,5-litrainen ahtamaton bensiinimoottori, kertoo Autonews. Toyota toteaa, että uudet moottorit ovat noin 10 prosenttia edellissukupolvea taloudellisempia.

Uutta 1,2-litraista moottoria verrataan nykymallistossa olevaan 1,8-litraiseen vapariin.

Toyota kehuu, että uusissa moottoreissa lämpöenergian hyötysuhde on erittäin korkealla, jopa 40 prosentissa. Esimerkiksi 1,2 bensaturbossa hyötysuhde on 36 prosenttia. Toyotan mukaan muilla valmistajilla turbojen hyötysuhde kulkee 30–35 prosentissa.

Villi veikkaus, että näemme myös Suomessa faceliftatun Auriksen keulalla uusia turbomoottoreita.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 13.4.2015
Kommentoi »