Tuulilasi

Toyotalla yllättäviä muutoksia hierarkkisessa johtoportaassa – japanilaiset perinteet saavat väistyä

Toyotalla yllättäviä muutoksia hierarkkisessa johtoportaassa – japanilaiset perinteet saavat väistyä
Toyota on tällä hetkellä maailman suurin autonvalmistaja, mutta yhtiön korkein hallitus on ollut tähän asti erittäin japanilainen, toisin sanoen hierarkkinen ja vanhanaikainen. Nyt yhtiön hallitukseen on tulossa ensi kertaa länsimaista edustusta.
Kuvat Toyota

Japanilaiseen mentaliteettiin kuuluu vahvat hierarkiat, jossa vanhempaa kunnioitetaan. Toyotan hallitus on toiminut myös tällä perinteisellä tavalla, ja yhtiön hallitukseen on päässyt ainoastaan hiljalleen yhtiön sisäisen nousun kautta. Kaikki Toyotan hallituksen jäsenet ovat myös olleet japanilaisia.

Uusi muutos on melko radikaali, sillä hallitukseen aiotaan tuoda taustaltaan hyvin erilaisia ihmisiä: ranskalainen Didier Leroy, amerikkalainen nainen Julie Hamp ja afroamerikkalainen Christopher Reynolds. He kaikki ovat toimineet Toyotan johtoportaassa joko Yhdysvalloissa tai Euroopassa.

Muutoksen taustalla on yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Akio Toyoda, joka haluaa muuttaa Toyotan yrityskulttuuria. Johtotehtäviin halutaan sellaiset henkilöt, jotka ovat myös oikeasti parhaita tähän tehtävään ja tuovat uutta ajattelua yrityksen toimintaan.

Johtoportaan halutaan myös paremmin edustavan Toyotan globaalia luonnetta. Toyotan työntekijöistä 80 prosenttia työskentelee Japanin ulkopuolella, kertoo Auto News. Ero verrattuna yhtiön nykyisen hallituksen kokoonpanoon on huomattava.

Uudet nimitykset eivät kuitenkaan tule muuttamaan Toyotan autoja ja niiden suunnittelua, sillä näiden tehtävien hallinta on edelleen japanilaisilla. Uutta verta tuodaan erityisesti lakiasioiden ja pr-tehtävien hoitoon.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 9.3.2015
Kommentoi »