Toyota Yaris Cross - uusi kompakti katumaasturi myös nelivedolla
Autot ja liikenne
Toyota Yaris Cross - uusi kompakti katumaasturi myös nelivedolla
Uutuusmalli on suunniteltu ja suunnattu Euroopan automarkkinoille ottaen erityisesti huomioon maanosan autoilijoiden mieltymyksen B-SUV -segmentin kompakteihin katumaastureihin. Se myös valmistetaan Euroopassa, sillä auton tuotanto alkaa Toyota Motor Manufacturing Francen (TMMF) tehtailla uuden sukupolven Yaris-mallin rinnalla vuonna 2021.
2Kommenttia
Julkaistu 24.4.2020
Tuulilasi

Yaris-perheeseen kuuluva Yaris Cross käyttää Yaris-mallin tavoin GA-B -alustarakennetta mahdollistaen uutuudelle samat ominaisuudet kuin niin monille malleille aiemmin: tilavat sisätilat yhdistettynä kompakteihin ulkomittoihin ja maukkaaseen ajettavuuteen.

Uudessa Yaris Cross -mallissa käytetään Toyotan neljännen sukupolven hybridijärjestelmää. Uuden sukupolven Toyota Yaris sekä Yaris Cross ovat ensimmäisiä malleja, joissa käytetään Toyotan uusinta, 1.5-litraiseen polttomoottoriin perustuvaa hybriditekniikkaa. Kyseinen polttomoottori on kehitetty uusista 2.0- ja 2.5-litraisista moottoreista, joita käytetään mm. Corollassa, C-HR- ja RAV4- sekä Camry-malleissa. Moottori on Atkinson-sykliä hyödyntävä kolmisylinterinen bensiinimoottori, jonka ominaisuuksiin lukeutuvat mm. korkea vääntö matalilla kierrosnopeuksilla ja matala polttoaineenkulutus. Moottorin terminen hyötysuhde on 40 %, mikä takaa hyvän taloudellisuuden ja matalat päästöt.

Uuden hybridijärjestelmän suurin teho on 85 kW (116 hv). Voimalinjan suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota järjestelmän voimantuoton ohjaamiseksi mahdollisimman responsiivisella tavalla. CO₂-päästötasot alkavat etuvetomallien alle 120 g/km -tasosta ja AWD-i -mallien alle 135 g/km-tasosta*.

*WLTP-arvot; korreloidut NEDC-arvot alkavat etuvetomalleilla alle 90 g/km-tasosta ja alle 100 g/km-tasosta AWD-i -malleilla; kaikki arvot vahvistuvat lopullisella tyyppihyväksynnällä.

Yaris Cross -malli on Toyotan luomus autenttisesta katumaasturista hieman maltillisemmassa mittakaavassa tarjoten asiakkaille korkeamman ajoasennon, käytännöllisyyden ja suuret sisätilat paisuttamatta autoa ulkomitoiltaan kaupunkiolosuhteisiin kelpaamattomaksi.

Auton design yhdistää katumaasturin klassisia muotoiluelementtejä, kuten korkeampaa koria sekä suurempia vanteita ja renkaita. Yaris Cross -mallin akseliväli on sama 2 560 mm kuin tulevassa, uuden sukupolven Yaris-mallissa, mutta se on ulkomitoiltaan 240 mm pidempi. Pituuden lisäyksestä 60 mm on etuylityksessä ja 180 mm takaylityksessä. Maavara on Yaris-mallia 30 mm suurempi, korkeus 90 mm ja leveys 20 mm suurempi.

Todellisessa katumaasturissa annetaan erityistä huomiota tilojen monikäyttöisyydelle ja yleiselle käytännöllisyydelle. Niin myös Yaris Cross -mallissa. Sähkötoiminen takaluukku auttaa, kun kädet ovat täynnä. Tavaratilan pohja on korkeudeltaan säädettävissä mahdollistaen yläasennossaan runsaasti säilytystilaa lattian alla tai maksimaalisen kuljetuskapasiteetin ala-asennossaan. Tavaratilan pohja on myös jaettavissa kahtia, joten kumpikin mainituista ominaisuuksista on käytettävissä yhtä aikaa. Tavaratilan varustukseen kuuluu myös uusi sidontajärjestelmä tavaroiden pitämiseksi paikallaan ajon aikana.

Tavaratilan kapasiteetti on suuri myös takaistuinten ollessa yläasennossa ja tavaratilan suojaverhon ollessa paikallaan, mutta jos lisätilaa tarvitaan, taittuvat takaistuimet 40:20:40 -suhteessa.

Yksi aidon katumaasturin piirteistä on mahdollisuus nelivetoisuuteen, ja sen Yaris Cross toteuttaa uniikilla tavalla ollen ainoa hybridimalli segmentissään, missä neliveto on tarjolla.

AWD-i tarjoaa ylimääräistä vakautta ja vetopitoa jokapäiväiseen ajamiseen. Sähköisesti toteutettuna järjestelmänä se on kompaktimpi ja kevyempi kuin mekaanisesti toteutetut AWD-järjestelmät auttaen näin vähentämään päästöjä.

Järjestelmä ohjaa momenttia taka-akselille liikkeellelähdöissä ja kiihdytyksissä. Normaalissa ajossa Yaris Cross on käytännössä etuvetoinen, mutta mikäli etupyörien vetopito heikkenee, lisätään momenttia automaattisesti takapyörille.

Huippuluokan turvallisuus

Toyota Yaris Cross -mallin turvallisuuden perustana on erittäin jäykkä GA-B -alustarakenne, joka luo pohjan kattavalle Toyota Safety Sense -turvallisuusvarustelulle ja muulle kuljettajaa avustavalle teknologialle. Kaikkien järjestelmien tarkoituksena on välttää riskejä, varoittaa vaaratilanteista ja ääritilanteissa puuttua itse tilanteen kulkuun joko automaattisella hätäjarrutuksella tai vaikuttamalla ajoneuvon ohjaukseen.

Uutta Toyota Yaris Cross -mallia tullaan valmistamaan yli 150 000 kappaletta vuosittain TMMF:n tehtaalla Onnaingissa, Ranskassa, ja sillä odotetaan yli 8 % markkinaosuuden saavuttamista Euroopan B-SUV -segmentin myynnistä. Toyota Yaris Cross saapuu Suomeen ja muualle Eurooppaan kesällä 2021.

2 kommenttia