Tuulilasi

Toyota suunnittelee sähköautoa, jota ei tarvitse koskaan ladata

Toyota suunnittelee sähköautoa, jota ei tarvitse koskaan ladata
Toyota, Sharp ja Japanin uusien energiamuotojen teknologiajärjestö NEDO suunnittelevat projektia, jonka tuloksena olisi Toyota Prius -sähköauto, jota ei koskaan tarvitsisi ladata pistokkeesta. Kuulostaa utopistiselta, muttei välttämättä ole sitä.
Kuvat Toyota

Ideana on käyttää aurinkovoimaa akkujen lataamiseen.

”Aurinkovoima-auton etu olisi se, että se on täysin riippumaton latausinfrastruktuurista, toki sillä ei aivan hirvittävän pitkiä matkoja voisi ajaa”, kertoo Toyotan kyseisen projektin johtaja Koji Makino Bloombergille.

Ajatuksen toteutuminen on kuitenkin vielä kaukainen haave. Prius-lataushybridissä on jo nyt versio, missä on aurinkopaneelit. Ne kuitenkin lataavat akkuja vain, kun auto on parkkeerattuna, jolloin aurinkosähköllä voi ajaa ainoastaan noin kuusi kilometriä. Makinon tiimi on kuitenkin tehnyt jo melkoisia läpimurtoja autosta, joka lataisi akkuja aurinkoenergialla myös ajon aikana.

Lisäksi Toyota on kehittänyt aurinkopaneelin, joka pystyy käyttämään akkujen lataamiseen 34 % keräämästään aurinkoenergiasta, kun nyt markkinoilla olevat paneelit pystyvät käyttämään vain 20 %. Uudet paneelit ovat vain 0,03 millimetriä paksuja, joten ne voidaan sijoittaa helposti auton katolle, konepellille ja takaosaan.

”Jos suunnittelemallamme autolla ajaa vain neljänä päivänä viikossa ja maksimissaan 50 kilometriä kerralla, sitä ei tarvitsisi ladata lainkaan pistokkeesta”, lupailee NEDO:n aurinkoenergiaosaston johtaja Mitsuhiro Yamazaki.

Julkaistu: 15.9.2019
12 kommenttia