Toyota Proace City Verso – Suurperheen sähköauto kaupunkiajoon
Koeajo
Toyota Proace City Verso – Suurperheen sähköauto kaupunkiajoon
Toyotan iso tila-auto on monipuolisuudessaan kätevä henkilökuljetin. Vain 200 kilometrin käytännön toimintamatka on sen suurin heikkous.
21.2.2023
 |
Tuulilasi

Jos puhutaan Toyotan pakettiautoista, niin vuonna 1967 päivänvalon nähnyt Hiace on suorastaan legenda. Niitä myytiin Suomessakin valtavasti, kunnes 2012 Toyota ilmoitti, ettei auto läpäise Euro5-normeja. Hiace haudattiin ja oli aika synnyttää uusi auto, jonka nimeksi tuli Proace – malli on siis jo lähes kymmenen vuoden ikäinen. Proace jakautuu moneksi, sillä siitä on erilaisia versioita, kuten Proace City, jonka perusrakenne on sama kuin Citroen Berlingossa, Peugeot Rifterissä ja vieläpä Opel Combossakin. Tässä segmentissä yhteistyö on tyypillistä, eikä tehtaiden sijainteja juurikaan mietitä.

Kun tästä vielä siirrytään askel eteenpäin, päästään nyt koeajamaamme Versoon, jossa tavaratila on pakattu täyteen istuimia. Ollaan tila-autossa, joka sopii hyvin monenlaiseen käyttöön. Nimet eivät tähän kuitenkaan lopu, sillä kun rivin loppuun lisätään L2, niin tiedetään, että kyseessä on seitsenpaikkainen auto.

Etupenkki kaipaisi portaatonta selkänojan säätöä, eikä siinä ole juurikaan sivuttaistukea.
Takapenkeillä on tilaa, mutta istuinmukavuus jää heikoksi.

Toyota myy tätä ranskalaismallia tila-autona, joka tarjoaa monipuolista muunneltavuutta ja ajamisen mukavuutta täysin päästöttömästi. Tämä on ainakin osaltaan täysin totta, sillä autoa on helppo muunnella, eikä ajaminen ole huonoimmasta päästä. Kuljettaja istuu varsin korkealla ja näkymä liikenteeseen on hyvä. Ajoasentoa saa säädettyä, mutta se tapahtuu varsin kulmikkaasti, eli säädöissä olisi petraamisen varaa. Ajoasento on kelvollinen, mutta pitkällä matkalla puutumista on vaikea estää. Esimerkiksi selkänojan portaaton säätö olisi varmasti monen kuljettajan toivelistalla.

Ohjaus on herkkä, mutta ei kuitenkaan niin herkkä, että se haittaisi suuremmin matka-ajossa. Sen sijaan kaupunkipyörittelyssä auto on todella hyvä, suorastaan nautinnollinen vietävä.

Se, että nimessä lukee Premium, ei aukene helposti. Varusteita toki on ja esimerkiksi peruutuskamera on hyvä asia, mutta muuten tämän tila-auton ilme on varsin karu.

50 kilowatin akku tarjoaa reilun 200 kilometrin toimintamatkan, mikä toimii hyvin kaupunkioloissa. Pidempään matkaan se ei kuitenkaan rohkaise. Normaaliajossa keskikulutus nousee 20 kWh:n tuntumaan, joten ainoa järkevä vaihtoehto on se, että auto ladataan yön aikana täyteen.

Ohjaamo on karun yksinkertainen, mutta pitää toki sisällään lähes kaiken tarvittavan.
Tavaratila on suuri jos penkkejä siirtelee tai poistaa. Suurimmillaan kontti imee 2693 litraa, jolloin mukaan saa kaikkea muuta paitsi ihmisiä.

Tilaratkaisu on mielenkiintoinen, kuten näissä autoissa tapana on. Jos autoon lastataan seitsemän ihmistä, matkatavarat eivät mahdu kyytiin. Taaimmaiset penkit on helppo kaataa eteenpäin, jolloin mukaan mahtuu viisi henkeä ja reilusti matkatavaraa. Käytännössä auto on toimiva viidelle.

Kaiken kaikkiaan Verson suurin arvo on siinä, että tarvittaessa saadaan kuljetettua paljon ihmisiä tai vaihtoehtoisesti tavaraa. Suurperhekin voi nyt liikkua sähköllä.

Proace on suureksi autoksi hyvin helppo käsitellä ja varsinkin kaupunkioloissa se on todella näppärä ajoneuvo. Herkkä ohjaus tukee kaupunkiajamista. Silti myös maantiellä meno on suhteellisen vakaata.

Toyota proace City Verso EV, L2 Premium

 • Moottori Sähkö
 • Akusto 50 kWh
 • Teho 100 kW (136 hv)
 • Vääntö 260 Nm
 • Voimansiirto Etuveto
 • 0−100 km/h 11,2 s
 • Huippunopeus 135 km/h
 • Lataus AC 11 kW (3-vaih) / DC 100 kW
 • Toimintamatka (wltp) 265-283 km
 • Mitat Pituus 4 753 mm, leveys 2 107 mm, korkeus 1 812 mm, akseliväli 2 975 mm, tavaratila 209-2693 l
 • Omamassa 1970 kg
 • Plussaa Matkustamon muunneltavuus, Liukuovet
 • Miinusta Ohjaamon melutaso, Toimintamatka
 • Hinta Koeajettu auto vakiovarustein: 56 020 €, Mallisto alkaen: 46 420 €

Kenelle?

Proace City Verso sopii täydellisesti kuljettajalle, joka tarvitsee lyhyille matkoille monipuolista ja ekologista tila-autoa, jolla kuljetetaan välillä ihmisiä ja toisinaan taas tavaraa.

Kommentoi »