Tuulilasi

Toyota kutsuu maailmanlaajuisesti 6,5 miljoonaa autoa huoltoon – tulipaloriskiToyota kutsuu maailmanlaajuisesti 6,5 miljoonaa autoa huoltoon – tulipaloriski

Toyota on aloittanut takaisinkutsukampanjan 6,5 miljoonalle autolle maailmanlaajuisesti. Vika on Toyotan mukaan sähköikkunoiden katkaisijoissa, jotka voivat mennä oikosulkuun.
Teksti Max Lange
Kuvat Toyota

Euroopassa takaisinkutsun saavat peräti 1,2 miljoonaa autoa. Kuitenkin suurin osa 6,5 miljoonasta takaisinkutsutusta autosta sijaitsee Yhdysvalloissa, joissa 2,7 miljoonaa autoa saa ylimääräisen kutsun huoltoon, kertoo Automotive News Europe.

Toyota on ilmoittanut takaisinkutsun koskevan seuraavia malleja: Yaris/Vitz, Corolla, Camry, Matrix, RAV4, Highlander, Tundra, Sequoia ja Scion xB. Näistä vain Yarista, Corollaa ja RAV4:ää on myyty Suomessa.

Takaisinkutsutut autot koostuvat useammasta erästä Japanissa ja Japanin ulkopuolella valmistettuja autoja. Kaikki takaisinkutsuttavat autot mahtuvat kuitenkin tammikuun 2005 ja kesäkuun 2010 väliseen aikaan.

Toyotan mukaan viasta ei ole aiheutunut kolareita. Vian syynä on se, että voiteluainetta on ruiskutettu epätasaisesti ikkunakatkaisijan piirilevyn sähkönkosketuskohtiin. Huonosti rasvattuihin kohtiin voi kerääntyä likaa, joka saattaa aiheuttaa oikosulun.

Oikosulku voi aiheuttaa piirilevyn ylikuumenemisen ja sulamisen, mikä mahdollistaa jopa tulipaloriskin. Toyota on saanut yhden valituksen asiakkaalta, jossa vika on aiheuttanut palovamman sekä 11 valitusta, joissa katkaisija ja ovipaneelit ovat syttyneet palamaan.

Toyota-korjaamot voitelevat katkaisijat uudestaan lämpöä kestävällä voiteluaineella, ja toimenpide kestää noin 45 minuuttia. Tarvittaessa katkaisijan piirilvey vaihdetaan uuteen.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 22.10.2015