Tuulilasi

Toyota julkisti vetyauton, joka tulee Eurooppaan 2015 – katso kuvatToyota julkisti vetyauton, joka tulee Eurooppaan 2015 – katso kuvat

Toyota julkisti Japanissa ensimmäiset tiedonmurut ja ulkokuvat uudesta tuotantovalmiista Hydrogen Fuel Cell Vehicle -vetyautostaan.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Toyota

Auto muistuttaa yllättävän paljon aiemmin tänä vuonna Tokoin autonäyttelyssä esiteltyä konseptiautoa. Auto saapuu kauppoihin Japanissa huhtikuussa 2015 ja Eurooppaankin myöhemmin kesällä.

Vetyauton hinta Japanissa on 7 miljoonaa jeniä eli noin 50 000 euroa. Japanissakin sen myyntialue on rajoitettu, sillä vedyn tankkausasemia ei ole tarjolla joka paikassa. Euroopan tai Yhdysvaltojen hintoja ei ole vielä julkistettu.

Vetyä pidetään erittäin lupaavana vaihtoehtoisena polttoaineena, sillä sitä voidaan tuottaa erilaisista energianlähteistä. Tiivistettynä vedyssä on enemmän energiaa kuin akustoissa ja sitä on helpompi kuljettaa ja säilöä.

Toyota on kehittänyt vetyautoja jo 20 vuotta, joten japanilaisella autonvalmistajalla riittää teknologiasta kokemusta. Merkki mainostaakin, että uuden vetyauton toimintamatka on samalla tasolla kuin vastaavien bensiiniautojen.

Yhdellä vetytankkauksella pitäisi päästä noin 700 kilometriä. Tämä on huomattavasti enemmän kuin nykyisillä sähköautoilla. Samoin tankkaus onnistuu parissa minuutissa, aivan kuten perinteisillä polttoaineilla tehtäessä.

Vetyautojen menestyksen suurin este on tankkausasemaverkoston puute. Olisiko jo nyt vedyn aika.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 25.6.2014