Tuulilasi

Toyota ja Mazda yhteistyöhön − yhteinen tehdas ja sähköautoprojektiToyota ja Mazda yhteistyöhön − yhteinen tehdas ja sähköautoprojekti

Toyota ja Mazda rakentavat yhteisen autotehtaan Yhdysvaltoihin, jonka vuosituotanto on 300 000 autoa. Samalla japanilaiset autonvalmistajat ovat sopineet kehittävänsä yhdessä tulevaisuuden teknologioita.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Mazda

Uuden autotehtaan on tarkoitus valmistua vuonna 2021, ja se työllistää valmistuessaan noin 4 000 ihmistä, kertoo Reuters. Se tulee maksamaan 1,6 miljardia dollaria eli noin 1,34 miljardia euroa. Trumpin hallitus on painostanut ulkomaalaisia autonvalmistajia lisäämään tuotantoa Yhdysvalloissa, koska ulkomailta tuotujen autojen tullit olisivat muutoin liian kalliita.

Toyota ostaa myös viisi prosenttia Mazdan osakkeista. Yritykset ovat tehneet yhteustyötä vuodesta 2015 alkaen.

Toyotaan verrattuna Mazda on hyvin pieni autonvalmistaja. Tämän takia Mazdan on haettava yhteistyökumppaneita, joiden avulla se pärjää myös tulevaisuudessa. Siksi Mazda on lyöttäytynyt nyt osittain yhteen Toyotan kanssa.

Mazdan mukaan heidän on liian kallista kehittää yksin omaa sähköautotekniikkaa. Mazda on siis valinnut yhteistyökumppanikseen Toyotan sähköautojen saralla. Yhtiöt aikovat kehittää myös yhteistä multimedia- ja infojärjestelmää.

Lähde: Reuters

Julkaistu: 4.8.2017