Tuulilasi

Toyota Hiacen seuraaja on ProaceToyota Hiacen seuraaja on Proace

Toyota poistui viime vuoden lopussa Euroopan pakettiautomarkkinoilta, kun Hiacen moottoria ei päivitetty täyttämään Euro 5 -päästövaatimuksia. Kesällä ilmoitettiin, että Toyota alkaa myydä Fiatin ja PSA Peugeot Citroënin omistaman SevelNord-tehtaan valmistamaa pakettiautoa omalla merkillään. Nyt Toyota on julkistanut uuden mallinsa nimen, se on ProAce.

Itse asiassa Toyota tulee ottamaan Fiatin paikan SevelNordin asiakkaana, sillä Fiat ilmoitti viime kesänä luopuvansa yhtiön osakkuudesta. Se aikoo kuitenkin teettää tehtaassa Fiat Scudoa vuoteen 2016, jolloin nykyisen malliston valmistus päättyy. Tuolloin myös astuvat voimaan uudet tiukemmat Euro 6 -päästövaatimukset.

Toyota ei ole ainakaan tässä vaiheessa ryhtymässä SevelNordin osakkaaksi, mutta se alkaa teettää tehtaalla pakettiautoja, jotka myydään sen omalla nimellä. Nyt Toyota on ilmoittanut, että mallinimeksi on annettu ProAce.

Toyotan uusi ProAce tulee sisarmalliensa tavoin saataville kahdella eri koripituudella ja -korkeudella. Akseliväli on 3000 tai 3122 mm ja pituus 4805 tai 5135 mm. Auton leveys on 1986 mm. Tavaratilan koko tulee auton korivaihtoehdosta riippuen olemaan 5 m3, 6 m3 tai 7 m3. Myös kuljettajan puoleiselle kyljelle on saatavissa liukuovi, ja taakse voi valita 270 astetta avautuvien pariovien sijaan ylhäältä saranoidun takaluukun. Haluttaessa tavaratilaan on saatavana sivuikkunat.

ProAcen kokonaismassa on mallista riippuen 2860 – 2970 kg ja omamassa 1780 – 1890 kg. Suurin sallittu vetomassa kaksilitraisella moottorilla on 2000 kg, 1,6-litraisella 1472 kg.

Varusteita valittavana

ProAcen käyttömukavuutta parantavat sähköikkunat, kauko-ohjattu keskuslukitus, monipuoliset ajoasennon säädöt sekä laaja lisävarustevalikoima. Niitä ovat muun muassa käsikäyttöinen ilmastointijärjestelmä, audiojärjestelmä sekä hands free -puhelinjärjestelmä Bluetooth-yhteydellä, vakionopeudensäädin ja sähkökäyttöiset sekä lämmitettävät ovipeilit.

ProAceen kuuluvat vakiona lukkiutumattomat jarrut, VSC-ajonvakautusjärjestelmä sekä päiväajovalot. Lisävarustevalikoimaan kuuluu VSC-järjestelmän lisätoimintona eri ajo-olosuhteille säädettävä vetoluistonesto.

Uuteen Toyota ProAceen tulee saataville kolmen dieselmoottorin valikoima. Moottorit ovat samat  kuin Citroen Jumpyssa ja Peugeot Expertissä. 1560-kuutioinen dieselmoottori (90 hv / 180 Nm) on tarjolla 5-vaihteisella manuaalivaihteistolla ja 2,0 litran versiot (128 hv / 320 Nm ja 163 hv /340 Nm) tulevat markkinoille 6-vaihteisella manuaalivaihteistolla. Lisäksi suuritehoisemman kaksilitraisen yhteyteen on mahdollista valita 6-vaihteinen automaattivaihteisto.

Uuden Toyota ProAcen myynti alkaa Toyota-jälleenmyyjäverkostossa ympäri Euroopan vuoden 2013 alkupuolella, jolloin myös Suomeen tuotava mallisto ja sen varustelu julkaistaan. Pakettiauton ensimmäiset toimitukset alkavat vuoden 2013 toisella neljänneksellä.

Julkaistu: 15.10.2012