Tuulilasi

Toyota epäilee täysautonomisten autojen mahdollisuuksia


Toyota on ihmeissään siitä valtavasta hypestä, mikä täysautonomisten autojen suhteen on kohisten maailmalla lisääntynyt.
Kuvat Toyota

Tason 5 autonomia tarkoittaa sitä, että auto hoitaa kaiken itse, eikä siinä ole edes rattia ja polkimia. Toyotalla ei uskota, että moinen teknologia on valmis vielä aikoihin.

”Tason 5 autonomisten autojen on sisällettävä paljon tekoälyä, eikä kukaan vielä tiedä, miten sellainen voitaisiin toteuttaa. Jos joku kertoo, koska nämä autot voisivat olla teillä, häntä on syytä painostaa erityisen tiukasti. Olemme vasta pitkän tien alkutaipaleella”, sanoo Toyotan tutkimusinstituutin johtaja Gill Pratt.

Saksalaiset premium-brändit käyvät kovaa kilpailua tuodakseen autohinsa yhä enemmän autonomisia ominaisuuksia. Audin uudessa A8:ssa on jo tason 3 ominaisuuksia; kuljettaja voi irrottaa kätensä ratista, mutta hänen on pystyttävä ottamaan ohjat nopeastikin tarvittaessa.

Toyota onkin ottanut kehityksessä erittäin konservatiivisen ja turvallisuuslähtöisen näkökulman.

”Meidän tähtäimessämme on luoda auto, joka ei koskaan ole syyllinen tapahtuneisiin onnettomuuksiin”, Pratt sanoo.

Toyota tulee tuomaan 2020 markkinoille auton, jossa on tason 2 autonomisia ominaisuuksia. Monet brändit ovat kertoneet skippaavansa kokonaan tason 3 yli, koska siinä kuljettajan on otettava nopeasti kontrolli tarvittaessa välttääkseen onnettomuuden. Niin myös Toyota aikoo tehdä.

”Meidän ykköstavoitteemme on tehdä erittäin turvallisia autonomisia autoja. On meneillään kova kilpailu siitä, kuka tätä autonomian kehitystä johtaa. Uskon, että me olemme ihan hyvissä asemissa”, Pratt kertoo.

”Toyota haluaa varmistaa, että teknologia toimii virheettömästi. He eivät halua tuoda kiireellä markkinoille autoa, joka todennäköisesti loisi enemmän ongelmia kuin ratkaisisi niitä”, sanoo detroitilaisen Navigantin analyytikko Sam Abuelsamid.

”He odottavat rauhassa, että teknologia on niin valmis, että kuluttajat voivat luottaa siihen täysin.”

Julkaistu: 4.11.2017