Toyota Aygo X ei ota riskejä ja on parhaimmillaan laimea ajettava
Koeajo
Toyota Aygo X ei ota riskejä ja on parhaimmillaan laimea ajettava
Pienet kaupunkiautot ovat parhaimmillaan hauskoja ajettavia. Toyotan Aygo X pullistelee crossover-statuksellaan, mutta kompastelee perusasioissa.
Julkaistu 22.12.2022
Tuulilasi

Toyotalla on useiden vuosikymmenten kokemus pienten kaupunkiautojen valmistamisesta, ja autojätin hybridivoimalinjakin on jo saavuttanut neljännesvuosisadan kunniakkaan iän. Näillä meriiteillä olisi lupa odottaa, että putkesta pullahtelisi toinen toistaan edullisempia ja pätevämpiä hybridi-kaupunkikirppuja. Siksi onkin varsin kummallista, että Toyotan uusittu Aygo ei kykene tarjoamaan enempää.

Etuistuimet ovat kohtuullisen hyvät, ja nyt kuljettajan istuimesta löytyy myös portaaton selkänojan säätö. Sivuttaistukea saisi olla enemmän.
Kun edessä istuu pitkä kuljettaja, takaistuimelle jää vain 3 sentin verran polvitilaa! Jos edessä voidaan tinkiä tiloista, tilanne helpottaa hieman. Takaovi avautuu varsin kitsaasti.

Aygo on saanut kolmanteen sukupolveen kasvaessaan X-nimiliitteen, joka viittaa kaupunkikirpun kasvamiseen hieman koppavammaksi crossoveriksi. Auto on kasvanut useita senttejä joka suuntaan, ja ennen kaikkea käytettävyydeltä tärkeä korkeus on kasvanut kuutisen senttiä. Aygo X:ssä istutaan siis hieman korkeammalla kuin ennen. Kasvaneet mitat eivät kuitenkaan muuta sitä faktaa, että Aygo X on edelleen pikkuriikkinen A-segmentin kulkine, jossa valmistuskustannusten minimointi lyö läpi lähes kaikessa – niin materiaalien laadussa, suorituskyvyssä kuin tekniikassakin.

Nelipaikkainen Aygo X ei ole hybridiauto, ja se on Toyotan repertuaarissa suorastaan poikkeuksellista. Voimanlähteeksi on todennäköisimmin kustannussyistä valittu pieni, litrainen ja kolmipyttyinen peruspata, jossa ei tekniikan viimeisimmillä saavutuksilla herkutella. Luotettavuus on varmasti huippuluokkaa, mutta erityisen taloudellinen tämä moottori ei ole, kun ottaa huomioon auton kokoluokan. Koeajojaksolla auto kulutti 5,4 litraa satasella, kun keskinopeus oli 62 km/h. Se on hieman enemmän kuin virallinen WLTP-lukema, ja noin tonnin painoiselle kaupunkiautolle itse asiassa vähän turhan paljon.

Tavaratila on korostetun pieni. Takaistuin toimii monelle varmasti tavaratilan jatkeena.
Ohjaamo on perustoimiva, mutta auton halpa muovisuus lyö läpi kaikkialla. Muovit ovat kovia – tai vielä kovempia.

Sisällä Limited-varustelutason myötä Aygo X:ään saa kokoluokan autoissa harvemmin tavattuja varusteita, muun muassa mukautuvan tasanopeussäätimen. Sen toiminta on tosin hieman kulmikasta, ja auto luovuttaa ohjat aina kuljettajalle, kun nopeus laskee noin 20 km/h -tasolle. Se että auto ei osaa hidastaa vauhtiaan pysähdyksiin saakka, saattaa tulla vaarallisena yllätyksenä. Takaovet avautuvat niin kitsaasti, että jos takaistuimelle onnistuu aikuisen istuttamaan, on autosta poistuminen notkeallekin melkoinen temppurata.

Eniten Aygo X:ssä tuppaa häiritsemään kulun nahkeus. Kaupungissa tällä vielä suhailee kohtuullisen notkeasti – ja sinnehän auto on suunniteltukin – mutta kuten kaikki tiedämme, välillä pitää poiketa myös taajaman tuolle puolen. Jo satasen vauhtiin pääsy kestää pienen ikuisuuden ja kunnon moottoritievauhtiin yltämistä voi selailla kalenterista. Ahtamattoman moottorin kaikki 72 hevosvoimaa huutavat hoosiannaa, vaikka jouluun on vielä pitkälti matkaa, kun Toyotan pikkupata yrittää piiskata itsestään kaiken irti CVT-vaihteiston kesytettäväksi. Kulkua ei yksinkertaisesti ole.

Toyota Aygo x 1.0 VVT-I Limited Multidrive S

 • Moottori Rivi-3, bensiini
 • Iskutilavuus 998 cm3
 • Teho 58 kW (72 hv) / 6 000 r/min
 • Vääntö 93 Nm / 4 400 r/min
 • Voimansiirto Etuveto
 • 0−100 km/h 14,8 s
 • Huippunopeus 151 km/h
 • Yhd. EU-kulutus 5,0 l/100 km
 • CO2-päästöt 114 g/km
 • Mitat Pituus 3 700 mm, leveys 1 740 mm, korkeus 1 525 mm, akseliväli 2 430 mm, tavaratila 189 l
 • Omamassa 1015 kg
 • Plussaa Maltillinen hankintahinta, Näppärä käsiteltävyys
 • Miinusta Heikko suorituskyky, Takapenkin jalkatilat
 • Hinta Koeajettu auto vakiovarustein: 21 873 € Mallisto alkaen: 17 309 €

Kenelle?

Umpiperinteistä pikkuautoa tai ensiautoa tarvitsevalle Aygo X saattaa olla varteenotettava vaihtoehto – olettaen, että valtaosa ajoista keskittyy kaupunkiin tai taajamiin.

Kommentoi »