Tuulilasi

Toyota aloittamassa vetyautojen tuotannon vuoden loppuun mennessä


Toyota ilmoitti, että yritys aloittaa vetyautojen tuotannon Japanissa joulukuun puolessa välissä.
Kuvat Toyota

Maailman suurin automerkki Toyota on aloittamassa vetyautojen tuotannon Japanissa etuajassa. Aiemman ilmoituksen mukaan tuotannon piti alkaa vasta vuoden 2015 puolella, mutta ajankohtaa siirrettiin tämän vuoden puolelle, kertoo Japan Times.

Alussa tuotantovauhti on vielä pientä, sillä Toyota pyrkii noin kymmenen auton tuotantovauhtiin kuukaudessa. Auton myyntihinnaksi Japanissa arvellaan 8 miljoonaa jeniä, joka on hieman vajaa 60 000 euroa. 2020-luvulle tultaessa hintaa ollaan laskemassa 20 000–35 000 euron välimastoon, jolloin tuotantomääriä voidaan nostaa huomattavasti.

Vetyauto on eräänlainen sähköauto, mutta energiansa se saa akkujen sijasta vedyn ja hapen kemiallisesta reaktiosta, joka tapahtuu polttokennossa. Reaktion lopputuloksena syntyy vain vettä. Vetyautojen suurimpana ongelmana on nähty vedyn kallis tuottaminen ja tankkausasemien vähyys.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, tuleeko Toyotan vetyautosuunnitelmasta automaailman pelastus. Nykyisten sähköautojen suurin ongelma, eli ajomatkan lyhyys ratkaistaisiin vetyautoilla helposti.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 9.6.2014