Tove Jansson lohduttaa ja rohkaisee
Kulttuuri
Tove Jansson lohduttaa ja rohkaisee
Sitaattikirja on erittäin hyvä lahja, ja novellit ovat kevyttä luettavaa vaikkapa työpäivän jälkeen.

Tove Janssonin (1914–2001) faneja ilahduttaa kaksi uutta kirjaa. Sanojen lahja, Valitut sitaatit -kirjaan (WSOY) on koottu rakastetun kirjailijan, taidemaalarin ja piirtäjän ajatuksia. Sitaatit ovat Janssonin kirjallisesta tuotannosta.

Bulevardi ja muita kirjoituksia -kirjassa (Tammi) on kuusitoista lehtinovellia, suurin osa 1930-luvulta, joiden uudelleenjulkaisua Jansson vastusti eläessään tiukasti.

Ajatuksia sitaattikirjaan on koottu eri teemojen alle kohtaamisista lohdutukseen, terveydestä unelmiin ja tunteista omistamiseen. Yli 500-sivuisesta kirjasta löytyy sopiva lause moneen tilanteeseen. Yleisvire on kannustava, lohduttava ja pohdiskeleva.

”Minä näytän sinulle kaupunkeja ja maisemia ja opetan sinut katselemaan uudella tavalla ja rohkaisemaan mielesi että selviydyt paikoissa, joita et osaa ulkoa, tahdon että alat elää, ymmärrätkö?” Tämä upean kaunis ajatus on Janssonin novellista Suuri matka.

Kirjaan on poimittu myös Muumi-piirroksia rytmittämään ja elävöittämään tekstiä.

Sitaattikirja on erittäin hyvä lahja.

Novellien myötä lukija pääsee sukeltamaan niin entisajan Pariisiin kuin Suomen sodanjälkeiseen aikaan. Tovelle Pariisi on ollut tärkeä kaupunki, ja sen aistii myös novelleista. Vuokrataan huone -novellissa käydään kilpalaulua toinen toistaan vaatimattomammista asunnoista.

Jokaista tarinaa on kuvitettu Janssonin piirroksilla. Hyvän lisänsä kirjalle antaa toimittaja Sirke Happosen taustoittava jälkikirjoitus.

Novellit ovat kevyttä luettavaa vaikkapa työpäivän jälkeen.

Teksti: Kaisa Virtanen Arvio löytyy myös Eevan numerosta 9/2017.

Kommentoi »