Apu

Totuus on Twitterissä kuusi kertaa valhetta hitaampiTotuus on Twitterissä kuusi kertaa valhetta hitaampi

Valeuutiset leviävät Twitterissä huomattavasti totuutta sukkelammin.
Teksti Marjukka Puolakka
Kuvat Fotolia

Valhe kiertää puoli maailmaa ennen kuin totuus saa edes saappaat jalkaansa. Näin kertoo valheellisten Twitter-uutisten leviämistä selvittänyt amerikkalaistutkimus. Se myös paljastaa, että syyllisiä ilmiön taustalla eivät ole niinkään paljon parjatut robotit vaan oikeat ihmiset.

Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) tutkimuksen mukaan totuus saavuttaa Twitterissä vastaanottajansa kuusi kertaa hitaammin kuin valhe. Valeuutiset myös leviävät totuutta huomattavasti laajemmalle. Tämä pätee erityisesti perättömiin poliittisiin uutisiin. Tutkijat arvelevat, että valeuutisten tehokkaan leviämisen taustalla on ihmisten halu lukea yllättäviä ja viihdyttäviä tarinoita. Tuttua totuutta välittävät tviitit eivät tähän pysty.

Science-lehdessä julkaistu tutkimus selvitti Twitterissä vuosina 2006–2017 julkaistujen uutisten todenmukaisuutta ja on lajissaan yksi laajimpia. Tutkimuskohteena oli 126 000 valeuutista, joita jaettiin tutkimusjaksolla yli 4,5 miljoonaa kertaa. Mukaan valittujen tviittien oikeellisuuden tarkasti joku tutkimuksessa mukana olleista kuudesta, itsenäisestä faktantarkastussivustosta, kertoo The Guardian.

Julkaistu: 4.4.2018