Konepajayritys Metso aikoi jakaa 75 miljoonan euron lisäosingot samaan aikaan, kun se sanoo irti 630 työntekijäänsä. Järki sentään voitti nopeasti, ja yritys perui ylimääräiset osinkonsa. Irtisanomisiaan se ei tietenkään perunut.
Järki olisi tuskin voittanut ilman työntekijöiden ja ison omistajan, valtiovallan, protesteja.
Metson tapaus kertoo yleisemminkin siitä, kuinka kauas arkitodellisuudesta, omaan ylhäiseen maailmaansa, osa suuryritysten johtoa ja taloudellista eliittiä on vieraantunut. Myös yritysjohdolta on silkkaa ammattitaidottomuutta, ellei se tajua, ettei tällainen röyhkeys ole yksinkertaisesti mahdollista – eikä myöskään yrityksen edun mukaista.
Metso on iso yritys – ja kanalinnuistamme suurin. Konsernin nimi pitäisi muuttaa Pyy Oyj:ksi, jotta se vastaisi paremmin konsernijohdon tilanneälyä, joka sekin näyttää pienenevän kuin pyy maailmanlopun edellä.
Eurokriisin varjolla
Aiempien taantumien aikana yritykset tyytyivät yleensä lomautuksiin. Nyt ne jakelevat suoraan lopputilejä.
Esimerkiksi OP Pohjola aikoo sanoa irti 700 työntekijäänsä, vaikka yritys on tehnyt loistavaa taloudellista tulosta. Pankkikonserni perustelee irtisanomisiaan alhaisilla korkomarginaaleilla ja eurokriisistä johtuvilla tulevaisuuden uhkakuvilla, muun muassa pankkiverolla, jonka merkityksestä ei vielä kukaan tiedä.
Eurokriisi onkin hyvä peruste mihin tahansa. Kriisejä on aiemminkin käytetty tervetulleena tilaisuutena tehdä sellaista, mitä ei muuten kehdattaisi ja jolla ei ole todellista tekemistä kriisin kanssa.
Sata kilometriä
Jos osaavat kanalinnuista suurimmat törmäillä yhteiskunnan ikkunoihin, osaavat tempun myös kanalinnuista pienimmät.
Pienyrittäjien puheenjohtaja Harri Jyrkiäinen vaati, että pienten yritysten työntekijöiltä on otettava irtisanomissuoja kokonaan pois.
Jopa Suomen Yrittäjät irtisanoutui pienimpiensä näkemyksestä. Se varoitti, että irtisanomissuojan vienti veisi myös parhaat työntekijät pienyrityksiltä.
Pienyrityksissä työntekijöiden työsuhdeturva on jo nyt todellisuudessa huonoin. Niissä rikotaan myös eniten työehtosopimuksia. Työntekijä ei uskalla tai kehtaa pitää puoliaan. Työntekijän asema kaipaisi niissä parannuksia eikä huononnuksia.
Suomen Yrittäjät on valittanut iät ja ajat, ettei sitä huolita neuvottelupöytään, jossa työehdoista sovitaan. Jos Suomen Yrittäjillä on matkaa tähän pöytään vielä kilometri, Suomen Pienyrittäjillä on sata.
Huutojen välit
Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz oli viime vaalikaudella tutkitusti eduskunnan ahkerin välihuutaja.
Zyskowiczin asema lienee nyt vieläkin suvereenimpi. Viime vaalikauden ahkerimmista välihuutajista ovat nyt poissa muun muassa Erkki Pulliainen (vihr) ja Esko-Juhani Tennilä (vas). Jukka Gustafssonin (sd) huuteluja taas hillitsee se, että hän on nyt ministeri.
Jotkut paheksuvat välihuutoja, mutta ne ovat eduskuntaväittelyn suola. Tosin välihuudot eivät ole teräviä, ellei muista vähän ajatellakin huutojen välillä. Zyskowicz ja muut parhaat huutelijat muistavat.
Ben Zyskowicz vauhdissa viime huhtikuussa. Puhemies Eero Heinäluoma huomautti, että havaintovälineiden käyttö on kielletty. (Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva)
HEITTOLAUKAUKSIA:
1) Tohtori Väätäisen ihmedieetti puree: Timo Soini pääsi 40 kilon ylipainostaan päivässä.
2) Neljäkymmentä kiloa ylimääräistä elämän iloa – ja siitäkin piti tehdä murheen aihe.
3) Budjettiesitys kasvattaa valtion velkaa 7 miljardilla. Sitä sanotaan maltilliseksi velan vähentämiseksi.
4) Erittäin maltillisesti vähentävät velkojaan myös ne, jotka maksavat pikavippejään uusilla pikavipeillä.
5) Meillä riittää tyhjiä kalliosaaria. Annetaan niistä pari Kiinalle, pari Japanille. Ei tarvitse sotia.
6) Kun kaikki käyttivät dopingia, kukaan ei käyttänyt. Nyt kun kukaan ei siitä tiedä, kaikki tietävät.