Toni Wirtanen: "Kun lähden keikalle, tyttö jää itkemään perääni"
Puheenaiheet
Toni Wirtanen: "Kun lähden keikalle, tyttö jää itkemään perääni"
Toni Wirtanen on saanut Apulanta-yhtyeen solistina osakseen gloriaa. Joskus lavalle on lentänyt makkara. Uusimman hitin Wirtanen loihti elämänohjeeksi vuosi sitten syntyneelle tyttärelleen.
Julkaistu 3.8.2016
Apu

Apulanta on keikkaillut yli 20 vuotta. Mikä on ikimuistoisin festarikeikkanne?

-  Vuonna 1996 pääsimme ensimmäistä kertaa esiintymään Provinssirockiin, mikä oli meille suuri unelma. Edellisen esiintyjän aikana kurkkasin yleisöön ja siellä oli noin viisi ihmistä. Varoittelin jätkiä, että ei sinne ketään tule. Simo Frangén kuulutti meidät puoli tuntia myöhemmin lavalle. Kuului järjetön kohina. Astuin lauteille ääriään myöten täyteen telttaan.  Koin ruumiista irtaantumishetken, kosminen kamera siirtyi minusta oikealle, joka katkesi siihen kun joku heitti minua makkaralla.

Miten kiertue-elämä on muuttunut?

- Alkuun ei ollut autoa tai ajokortteja, joten kuljimme keikkamatkat julkisilla. Piti tietysti olla myös vähän rokkikukko, mikä johti ylilyonteihin, eikä liittynyt varsinaisesti itse keikkailuun mitenkään. Nykyään panostetaan itse keikkoihin.  Ylilyönnit jäivät pois, kun elämäntilanteet muuttuivat. Nuorempana ajattelin, että olisin parempi sellaisissa rokkistarbameiningeissä, mutta olen sellaiseen liian mukava. Minulla on kolme päivää paska fiilis, jos olen ärähtänyt keikalla vaikka järjestyksenvalvojalle, joka yrittää tehdä vain työtään.

Ensimmäinen kesätyösi?

- Leikkasin yläasteikäisenä nurmikkoa Heinolan kaupungilla.

Sinusta tuli vuosi sitten elokuussa pienen tytön isä. Miten isyys ja keikkailu sopivat yhteen?

- Isyys on ollut paljon kokonaisvaltaisempaa kuin kuvittelin. Välillä saattaa olla menossa kolmas yö, kun ei nukuta, mutta on tämä äärimmäisen hienoa. Tänään tytö jäi itkemään perääni, kun lähdin keikalle.Tänään ehdin vaihtaa keikan jälkeen puhtaan t-paidan ja menen vapauttamaan rouvan omalle keikalle. Olen loppuillan vuorostani lapsenvahtina.

Valot pimeyksien reunoilla on ollut yksi isoimpia hittejänne. Miten se syntyi?

-  Oli viisi päiväälapsemme  laskettuun aikaan ja levy piti saada tehtyä. Olin aika erikoisissa isähormoneissa. Mietin, että jos kuolisin huomenna, mitä haluaisin beibelle haudan takaa sanoa. Itse keikoilla on sama, onko meillä juuri silloin kuranttia hittikappaletta. Itselle on helvetin tärkeä tässä vaiheessa uraa saada tehtyä ehkä koko uran isoin radiohitti.

Tämän kesän kohokohta?

- Kun tyttö oppi kävelemään. Keikoista ehkä Aitoon Kirkastusjuhlat, jossa esiinnyimme 20.kertaa. Tulimme sen kunniaksi keikalle panssarivaunulla. Ammuin ennen keikkaa liekinheittimellä.

Toni Wirtanen, 41, on Apulanta-yhtyeen laulaja. Yhtye keikkailee tiiviisti koko kesän, kuva Tammerfesteiltä. Wirtasella ja tämän laulajapuoliso Jannika B:llä on elokuussa vuoden täyttävä tytär.

Kommentoi »