Apu

Yhteistyön hurmaa: hittikirjailija Tomas Gadsin takaa löytyy kaksi yllätyksiä harrastavaa sosiaalipsykologia

Yhteistyön hurmaa: hittikirjailija Tomas Gadsin takaa löytyy kaksi yllätyksiä harrastavaa sosiaalipsykologia
Kirjailija Tomas Gadsin nimimerkin takana on kaksi sosiaalipsykologia, joiden yhteistyö alkoi sattumalta ja äkillisesti.
Julkaistu: 15.7.2021
Iisalmessa asuva psykologi Kaisa Nummela, 42, ja Mikkeliin muuttanut työyhteisöasiantuntija Satu Roos, 63, ovat yhdessä kirjailija Tomas Gads, jonka Ryhmä Halme -kirjasarjasta julkaistiin toukokuussa kolmas teos Hymytyttö (Bazar 2021). Aikaisemmat dekkarit ovat Luopiot (Bazar 2020) ja sarjan aloittanut Pirulainen (Bazar 2019).
Molemmat kirjailijat ovat koulutukseltaan sosiaalipsykologeja. Heidän kirjasarjassaan kiinnitetään paljon huomiota rikoskomisario Halmeen tutkintaryhmän yhteistyön toimivuuteen, ihmissuhteisiin ja ammatinvaihdon ongelmiin, tuttuja teemoja Nummelalle ja Roosille.
Tunsitteko toisenne entuudestaan, kun ryhdyitte kirjoittamaan Tomas Gads -nimimerkillä?
Olimme tunteneet toisemme noin 15 vuotta ja tehneet töitä samalle työnantajalle. Emme olleet varsinaisesti ystäviä. Yhteistyömme alkoi tietokirjasta, jolle Satu tarvitsi lukijaa, ja Kaisa lupautui auttamaan.
Miten saitte idean yhteisen rikoskirjan kirjoittamisesta?
Tapasimme iisalmelaisessa kahvilassa tietokirjan vuoksi, ja huomasimme molemmat fanittavamme rikoskirjoja. Löysimme heti hirveästi keskusteltavaa, ja ”teimme” ensimmäisen murhamme siinä kahvilanpöydässä vuonna 2014. Kaisan unelma oli ollut dekkarin kirjoittaminen, ja tietokirjoja julkaissutta Satua kiinnosti kirjoittaa fiktiota jonkun kanssa.
"Tomas Gads on kunnianosoitus ammatillisille idoleillemme, kliinisen psykologian pioneeri Thomas Gordonille ja suomalaiskemisti Johan Gadolinille."
Miksi halusitte kirjoittaa nimimerkillä?
Emme halunneet alun perin julkisuuteen kasvoillamme, mutta oli tärkeää, että työryhmällämme on nimi. Yritimme yhdistää nimemme, mutta se ei toiminut. Tomas Gads on kunnianosoitus ammatillisille idoleillemme, kliinisen psykologian pioneeri Thomas Gordonille ja suomalaiskemisti Johan Gadolinille, jonka mukaan on nimetty alkuainekin. Satu on nimittäin ensimmäiseltä koulutukseltaan biokemisti.
Miksi valitsitte kirjojen tapahtuma­paikaksi Turun?
Aina sanotaan, että pitäisi kirjoittaa siitä, mistä tietää, mutta sosiaalipsykologi ajattelee, että kirjoitetaan siitä, mistä kaveri tietää: Kaisa on kotoisin Turusta.
Kaupunki on myös tarpeeksi suuri keksimällemme tutkintaryhmälle.
"Loimme yhteistyön alussa Gadsille hengen ja selvät rajat esimerkiksi siitä, mikä on suhteemme väkivaltaan."
Miten yhteiskirjoittaminen käytännössä tapahtuu?
Pidämme pitkiä palavereja kahdesti viikossa, ja sovimme lukukohtaisesti, kumpi kirjoittaa mitäkin. Viikon lopussa lähetämme valmiin tekstin toiselle luettavaksi. Loimme yhteistyön alussa Gadsille järjestelmän, hengen: selvät rajat esimerkiksi siitä, millaisia kirjoja kirjoitamme, mikä on suhteemme väkivaltaan ja miten kuvaamme ihmisiä. Selvitimme hankkeemme perusperiaatteet heti alkuun, ja kirjoitimme aluksi testitekstejä toisillemme. Niiden näyttäminen toiselle oli jännää!
Miten saatte kahden ihmisen kirjoitustyylin sulautumaan yhdeksi?
Sovittujen reunaehtojen – ja kustannustoimittajan – avulla se onnistuu. Kirjoitamme molemmat kaikesta. Vain silloin, kun rikostutkija Magnus Mehtonen menee kriminaalipsykologisiin tiloihin, Satu nostaa kätensä pystyyn. Joudumme tosin oikolukuvaiheessa joka kerta tarkistamaan, että tietyt sanat on kirjoitettu yhdellä tavalla, eikä vaihdellen itäsuomalaisittain tai varsinaissuomalaisittain.
"Oikolukuvaiheessa pitää tarkistaa, että tietyt sanat on kirjoitettu yhdellä tavalla, eikä vaihdellen itäsuomalaisittain tai varsinaissuomalaisittain."
Miten yhteistyö on sujunut?
Olemme molemmat todella kurinalaisia ja pysymme sovituissa aikatauluissa. Viime kesänä kirjoitimme kolme lukua viikossa.
On hyvä, kun meitä on kaksi, niin on pakko pitää toiselle lupaamansa asiat. Mutta se on ollut ihmeellistä, että työtapamme ovat osuneet näin hyvin yhteen. Emme muuten pystyisi tekemään kirjoittamista tällä rytmillä, jos toiseen ei voisi luottaa.
Tomas Gadsin kirjoista on sanottu, että niissä kaihdetaan ”ylenpalttista synkistelyä”.
Emme mässäile väkivallalla. On kirjoissamme synkkiäkin sävyjä, mutta ehkä tietynlainen keveys tulee siitä, että on kaksi kirjoittajaa. Tomas Gads uskoo, että joskus ihmisille voi käydä hyvin, eikä elämän valonpilkahduksia tule unohtaa.
Kuinka pitkä sarja Ryhmä Halme -kirjoista on tulossa?
Emme ole lyöneet sitä lukkoon. Tehdään tätä niin pitkään, kun se tuntuu hyvältä.
Millaista palautetta olette saaneet lukijoiltanne?
Parasta on se, kun lukija kysyy antaumuksella, miten jollekin kirjamme henkilölle käy, tekstimme on silloin muuttunut eläväksi. On kiva huomata, miten lukijat ovat tykästyneet eri hahmoihin, ja jokainen on löytänyt niistä omansa. Perheemme ovat tukeneet meitä upeasti, ja kerran Sadun aviomies närkästyi puolestamme lukemastaan kirja-arvostelusta!
"Meillä on tapana järjestää toisillemme pieniä yllätyksiä, kuten salaa toiselle viritetyt pihakuusen valot."
Mitä dekkareita suosittelisitte kesälukemiseksi?
Sadun tuorein suositus on Heikki Valkaman Japani-aiheiset dekkarit. Kaisa on viimeksi sukeltanut ruotsalaisen Camilla Greben tuotantoon, niissä on hienoja teemoja juonen lisäksi, ja kirjailija käsittelee hahmojaan ihmismieltä ymmärtäen.
Kertokaa jotain, mitä emme tiedä teistä.
Pidämme rutiineista, mutta meillä on tapana järjestää toisillemme pieniä yllätyksiä, kuten salaa toiselle viritetyt pihakuusen valot tai hymytyttö-patsas odottamassa kotiovella.

Tomas Gads

  • Syntyi: 14.8.2015 Iisalmessa.
  • Ura: Kirjailija vuodesta 2015, koulutukseltaan psykologi, sosiaali­psykologi ja biokemisti. Savonia-palkinto­ehdokkaana vuonna 2019.
  • Harrastaa: Luonnossa liikkumista ja kaikenlaisia­ kulttuuririentoja, haasteita.
  • Ajankohtaista: Ryhmä Halme -dekkarisarjan kolmas teos Hymytyttö (Bazar 2021) ilmestyi toukokuussa.
Kommentoi »