Tuulilasi

Toimi näin ja autosi arvo säilyy paremmin


Autoa pidetään perinteisesti huonona sijoituksena, sillä sen arvo laskee nopeasti. Arvonlaskua voi kuitenkin hillitä.
Kuvat TL-kuva-arkisto

Jälleenmyyntiarvoon vaikuttavat monet asiat auton iästä sen huoltohistoriaan ja omistajiin, joten auton ostajan tulee kerätä melkoinen määrä tietoa. Auto-ostoksilla kysymysten esittäminen onkin kaiken a ja o.

Kulkupelin hankkijan kannattaa kartoittaa myös tarkkaan auton ylläpitokustannukset.

Täysin uusi auto on hankintahinnaltaan kalliimpi, mutta vaatii ensimmäisinä vuosinaan vain vähän huomiota.

Uuden auton käyttökustannukset voi useimmiten ennakoida melko tarkasti ensimmäisen kolmen vuoden ajalta, eikä katsastuksestakaan tarvitse heti huolehtia.

Auton arvon säilyttämisen kannalta auton huolto-ohjelman noudattaminen on tärkeää. Pienet pintavauriot on helppo ohittaa olankohautuksella, mutta laiminlyönnit kostautuvat viimeistään myyntihetkellä. Korjaa siis pienetkin vauriot heti ja estä siten esimerkiksi ruosteongelmien leviäminen.

Myös auton siivous ja peseminen ovat tärkeitä tekijöitä maalipinnan hyvän kunnon, ja sitä kautta myyntiarvon, säilyttämisessä.

Autoa valitessa kannattaa myös muistaa, että harvinaisuudet ovat kaikkein alttiimpia arvonlaskulle.

"Polttoainetta taloudellisesti käyttävän auton arvo säilyy muita paremmin, sillä sille löytyy helposti ostajia", muistuttaa myyntijohtaja Sampo Karjalainen Santanderista.

Jopa viidennes auton ostajista pitää tärkeänä nimenomaan auton jälleenmyyntiarvoa, ilmenee Santanderin autorahoitustutkimuksesta, jota varten haastateltiin 702 suomalaista autoilijaa viime vuonna.

Julkaistu: 20.9.2013