Todellista rohkeutta
Kulttuuri
Todellista rohkeutta
Jake Hietala on änkyttänyt lapsesta asti. Hän näytti mallia näyttelijä Carl-Kristian Rundmanille, joka änkyttää Kuninkaan puhe -näytelmässä.
Julkaistu 13.3.2012
Apu

Jari "Jake" Hietalalla on nauravat silmät, ja hervoton huumorintaju. Kun tapasimme Helsingin kaupunginteatterissa muutama viikko sitten ja teimme juttua hänestä ja näyttelijä Carl-Kristian Rundmanista "Rundiksesta" tämän viikon torstaina ilmestyvään Apuun, tiesin tavanneeni rohkean ihmisen. Onhan Rundiskin rohkea, kun hän kykenee esiintymään monissa rooleissa televisiossa, elokuvissa ja teatterissa. Jaken rohkeus on kuitenkin harvinaista siviilirohkeutta, jota esimerkiksi kaiken maailman tosi-tv -ohjelmissa ei tarvita. Niihin osallistuvat haluavat vain maksimaalisen määrän julkisuutta, koska kuvittelevat pikajulkisuuden olevan tie kuuluisuuteen ja sen mukana tuomaan jatkuvaan onnentilaan.

Puhetta Jakella piisaa, eikä mielipiteistä ole puutetta. Jake on ollut liikuntarajoitteinen syntymästään asti, ja hän käyttää kävellessään keppiä. Jake on myös änkyttänyt siitä lähtien, kun hän oppi puhumaan. Jaken änkytys on sellaista, että puhe saattaa jumittaa hetkeksi. Silti Jake Hietala on tehnyt pitkän uran Helsingin kaupungin palveluksessa ja vieläpä asiakaspalvelussa.

- Meni vuosia, että yritin peitellä änkytystäni. Sitten päätin, että nyt saa riittää! Menin kolmisen vuotta sitten mukaan Suomen änkyttäjien yhdistyksen toimintaan ja päätin antaa änkytykselle kasvot.

Päätös oli kolmen lapsen isälle käänteentekevä. Sen jälkeen Jake Hietala on käynyt kertomassa änkytyksestä eri oppilaitoksissa ja pitää Facebookissa yllä omaa keskusteluryhmää. Halutessaan rentoutua Jake laulaa karaokea, koska laulaessaan hän ei änkytä ollenkaan!

Mitä sitten pitää tehdä, kun vastapuoli änkyttää? Ei mitään muuta kuin kuunnella ja katsoa silmiin. Ottaa toinen huomioon kuten sivistyneeseen keskusteluun kuuluukin.

Kun Rundis osallistui muutamaan änkyttäjien yhdistyksen kokoukseen hän oivalsi ajastamme jotain oleellista: - Ihmiset puhuvat liikaa, eikä kukaan kuuntele ketään. Hiljaisuus tekisi välillä oikein hyvää!

Torstaista Kuninkaan puheen ensi-iltaa odottaessani mietin myös näytelmän ohjaajan Kari Heiskasen sanomaa: - Meissä jokaisessa on jokin haava tai särö, jonka kanssa joudumme kamppailemaan.

Siksi Kuninkaan puhe ei kerro vain kuningas Yrjö VI:sta, vaan hienolla tavalla meistä kaikista. 

Kommentoi »