Todellinen kerran elämässä -näky: Pohjois-Irlannin huikea Giant´s Causeway
Matkailu
Todellinen kerran elämässä -näky: Pohjois-Irlannin huikea Giant´s Causeway
Maailmassa on kiehtovia kalliomaisemia ja kivimuodostelmia. Pohjois-Irlannin "jättiläisen kulkutie" tuntuu silti ainutlaatuiselta.
Julkaistu 10.8.2022
Mondo

Jättiläisen pengertie, Giant’s Causeway, on Pohjois-Irlannin matkailun suuri vetonaula. Paikalle pääsee Bushmillsin kylän läheltä – kylän nimi on maailmankuulu, onhan paikassa maailman tunnetuimpiin kuuluvan viskimerkin tislaamo.

Jättiläisen portaille on oma opastuskeskus, josta voi kävellä (tai huristaa keskuksen auto­kyydillä) noin kilometrin perille.

Kun tie tekee mutkan ja suuri kivimuodostelma tulee näkyviin, sydän alkaa lyödä kovempaa. Mikä paikka!

Giant´s Causewayn basalttikivet tuntuvat paikan päällä kuin kiehtovan elokuvan lavasteelta. Ja kyllä siellä matkailijoiden kamerat ovatkin ahkerassa käytössä.

Giant’s Causeway muodostuu noin 40 000 basalttikivisestä pylväästä. Ne ovat syntyneet kymmeniä miljoonia vuosia sitten tapahtuneen tulivuorenpurkauksen laavavirrasta.

Suuri osa kivistä on kuusikulmaisia, ja ne aidosti näyttävät jättiläisen portailta. Päiväsaikaan kivillä on usein paljon kävijöitä, ja ilmapiiri voi olla vilkkaudessaan vähän levotonkin. Mutta paikka merenrannalla on niin iso, että rauhaa arvostavakin voi etsiä oman kulmansa ja nauttia ainutlaatuisesta, sadunomaisesta näystä.

Se on niin erikoinen ja kaunis, että sinne palaa mielessään usein.

Kommentoi »