Tuulilasi

TL 50: Suomalaisille voimasanoille tuli käyttöä


Tuulilasi on ilahduttanut lukijoitaan vuodesta 1963 lähtien. Tämän kunniaksi julkaisemme parhaita paloja menneiltä vuosilta. Nyt muistelosarjassamme vuorossa toimituspäällikkö Tapio Ketonen.
Kuvat Juha Juntto

"Tammikuun loppu ja helmikuu 1978 kuluivat Italiaan suuntautuneella testireissulla. Autoina oli neljä Opel Kadett 1.2 S:ää. Matkalla teimme ajokokeita Münchenin lähellä BMW:n koeradalla. Päätimme vielä kuvata autoja Innsbruckissa Europabrücken maisemissa, joten yövyimme talviolympialaiskaupungisssa. Autot pysäköitiin hotellin parkkihalliin.

Seuraavana aamuna saimme kukin rahakkeen, jolla hallin ulosajopuomi aukeaisi. Tapani, Juha ja Markku ajoivat ulos, mutta minä onneton jäin valokuvaajan taakse. Ari ajoi puomille ja alkoi kaivella taskujaan. Sitten hän tuli autosta ulos ja alkoi tutkia Golfin tavaratilaa, josko kaivattu rahake olisi siellä. Paikalle tuli hallin vahtimestari, joka alkoi sujuvalla Innsbrukin saksalla antaa ohjeita Arille siitä, miten hänen tuli laittaa rahake (Müntze) puomin avauslaitteeseen. Arin saksankieli oli vain hieman parempaa kuin vahtimestarin suomi, joten menin selvittelemään tilannetta. Vahtimestari kysyi, oliko minulla rahaketta, otti sen ja työnsi laitteeseen. Puomi avautui, ja Ari ajoi liukkaasti ulos.

Sitten olin minä puomin takana. Vahtimestari kehotti antamaan rahakkeen. Selitin hänelle, että juurihan hän oli sen minulta ottanut ihan omin käsin. Vastaus oli selkeä: Ja, aber wo ist die Müntze? Missä on rahake?

Selitin uudelleen, että se oli juuri siellä, minne herra sen itse työnsi. Jälleen tuli sama vastaus: Wo ist die Müntze? Uusi selitys, ja nyt kysymys tuli oikein selkosaksalla: WO IST DIE MÜNTZE???

Totesin, että kertaamalla asia tuskin etenee, ja vaihdoin kieltä. Suomen kielessä on aika makeita ärräpitoisia sanoja, ja ilmeisesti vahtimestari tulkitsi ne jonkun oudon kansan vaarallisiksi taikasanoiksi, sillä yhtäkkiä hän lakkasi kärttämästä Müntzeä ja painoi jotakin nappia. Puomi avautui, ja minäkin ajoin hallista ulos."

Seuraa 50-vuotiaan Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 31.10.2013