Tuulilasi

TL 50: Koeajo vei kortin kuivumaan


Tuulilasi on ilahduttanut lukijoitaan vuodesta 1963 lähtien. Tämän kunniaksi julkaisemme parhaita paloja menneiltä vuosilta. Muistelosarjan aloittaa päätoimittajamme Lauri Larmela.
Kuvat Anssi Kienanen

"Elokuussa 1985 ajelin Nurmijärven maisemissa. Kestotestiauto, Seat Ibiza 1.5 GLX kulki kepeästi – koneessa oli äreät 85 System Porsche -hevosvoimaa.

Tyhjällä maalaistiellä eteen ilmaantui yhtäkkiä beige Volvo 244. Kyttäilin hetken perässä, ja kun tilaisuus avautui, ohitin Volvon ripeästi. Se oli iso virhe. Seuraavien sekuntien aikana paljastui, että Volvo oli siviilipoliisiauto, joka nyt jahtasi minua sininen magneettivilkku katolla loimottaen. Vedin kiltisti tien sivuun.

Volvosta noussut poliisipari pyysi minut takapenkille. Sakko kirjoitettiin roimasta ylinopeudesta: 85 km/h kuudenkympin alueella. Häivyin paikalta häntä koipien välissä. Olin Tuulilasin 18-vuotias kesätoimittaja, mutta toimituksessa en puhunut asiasta mitään. Hävetti niin paljon.

Kesäpesti loppui sovitusti elokuun lopussa. Joskus syyskuussa posti toi kotiin ikävän yllätyksen: minut kutsuttiin kuultavaksi Espoon poliisilaitokselle. Vuorossa ollut virkamies kysyi heti kärkeen: et kai tullut autolla? Olin kävellen liikkeellä, koska tiesin jo, että minulta napattaisiin kortti pois. Muistaakseni se oli kuivumassa kolme viikkoa. Rangaistuksen pituuteen vaikutti varmasti se, että minulla oli tuolloin vielä ns. henkilökohtainen nopeusrajoitus eli 80-lätkä."

Seuraa 50-vuotiaan Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 8.10.2013