Apu

Titanicin löytäjä uskoo: sukellusrobotit mullistavat hylkytutkimuksen

Titanicin löytäjä uskoo: sukellusrobotit mullistavat hylkytutkimuksen
Titanicin, saksalaisen taistelulaiva Bismarckin sekä useita muita uponneita laivoja ympäri maailmaa löytänyt meriarkeologi ja syvänmerentutkija Robert Ballard uskoo robottien mullistavan vedenalaisen tutkimuksen.
Julkaistu: 19.7.2021
Kuvateksti: Robert Ballard kauko-ohjattavan merenalaisen Hercules-aluksen kanssa.
Syvänmeren sukellusrobottien avulla on mahdollista löytää miljoonia merten pohjissa makaavia hylkyjä. Näin uskoo meriarkeologi ja syvänmerentutkija Robert Ballard, joka on löytänyt Titanicin, saksalaisen taistelulaiva Bismarckin sekä useita muita uponneita laivoja ympäri maailmaa, kertoo The Guardian.
Merentutkimukseen erikoistuneen Ocean Exploration Trustin asiantuntijana Ballard tuo nyt merille huipputeknologiaa itseohjautuvien vedenalaisten etsintäalusten myötä. Niillä merten pohjia voidaan tutkia niin, ettei meriarkeologien tarvitse mennä lainkaan vesille.
Hiljattain Ballard löysi Yhdysvaltain Huronjärveltä 1800-luvun hylyn tutkimusoperaatiossa, joka tehtiin kokonaan maista käsin. Uransa aikana Ballard, 79, on tehnyt merten syvyyksiin 158 tutkimusmatkaa.

Apu Juniorin tiedekysymys: ”Joku aikuinen ­sanoi­, että on olemassa kaloja, jotka voivat elää myös ilman vettä. Onko se totta?”

Toimitus vastaa: Mieleen tulee ainakin kaksi kuivan maan kalaa. Käärmeenpää on makeissa vesissä Afrikassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa viihtyvä ahvenkalaheimo. Ne pärjäävät vähähappisissa vesissä ja voivat siirtyä lammikosta toiseen kuivan maan kautta.
Harvinaisen sinnikäs kala voi elää kuivalla maalla jopa kuusi päivää ja horrostaa kuivuneiden purojen mudassa jopa puoli vuotta. Käärmeenpää on ahnas petokala, joka selviää kuivalla maalla.
  • Palstalla Apu Juniorin ­toimitus vastaa lasten luontokysymyksiin.
Kommentoi »