Apu

Tipaton tammikuu, vegaanihaaste – ja nyt karvahaaste

Tipaton tammikuu, vegaanihaaste – ja nyt karvahaaste
Tammikuussa aloitetaan kuntoiluharrastus ja terveet juoma- ja ruokatavat tai yksinkertaisesti jätetään karvat ajamatta.
Julkaistu: 8.1.2019

Tammikuu, uusi vuosi ja uusi alku. Monelle se tarkoittaa kuntosalikortin hankkimista tai tipatonta eli nenän valkaisua, kuukautta ilman alkoholia. Viime vuosina se on merkinnyt yhä useammalle vegaanihaastetta eli kuukautta ilman eläinperäisiä ruokatuotteita.

Uusin tammihaaste on Isosta-Britanniasta levinnyt Januhairy, vapaasti suomennettuna vaikka karvahaaste tai karvaton tammikuu. Yliopisto-opiskelija Laura Jacksonin aloittama ilmiö on suunnattu naisille ja sen tarkoitus on, että naiset unohtaisivat karvanpoiston tammikuun ajaksi. Tarkoitus on sekä saada naiset hyväksymään luonnolliset karvansa että kerätä rahaa hyväntekeväisyyteen. Idea onkin jossain määrin sama kuin miehille suunnatussa Movember-viiksihaasteessa.

Jackson sai idean maailmanlaajuiseen haasteeseen kokeiltuaan itse elämää karvojen kanssa. Hän jätti karvansa ajelematta osallistuessaan näytelmään. Ihmiset kokivat oikeudekseen kommentoida hänen ulkonäköään ja karvat kirvoittivat muun muassa syytöksiä laiskuudesta.

–Vaikka koin oloni vapautuneeksi ja itsevarmemmaksi, jotkut ihmiset eivät ymmärtäneet tai hyväksyneet sitä, että en ajellut karvojani. Ymmärsin, että meillä on vielä paljon tehtävää, jotta hyväksyisimme toisemme täysin, Jackson kertoo Instagramissa.

Hän on huomannut, että tytöt oppivat jo Disneyn hahmoista, että karvaisuus on maskuliinista ja että naisten pitää olla karvattomia, jotta heitä rakastetaan.

Monet karvahaasteen osallistujat ovat kertoneet joutuneensa voittamaan pelkonsa haasteen vuoksi, sillä he pelkäävät negatiivista palautetta. Naisten karvoitus on yhä tabu miltei kaikkialla.

Haaste on kerännyt kritiikkiä myös siksi, että se keskittyy kainalo- ja säärikarvoihin, eikä huomioi viiksikarvoja, pulisonkeja tai vaikkapa nännipihakarvoja.

1 kommentti