Tilava ja jämäkkä Seat Ibiza - näin se vertautuu saman kategorian edustajiin
Puheenaiheet
Tilava ja jämäkkä Seat Ibiza - näin se vertautuu saman kategorian edustajiin
Vuoden Autoksi Suomessa valittua Ibizaa ei voi enää kutsua pikkuautoksi. Tilaa on vaikka pienelle perheelle. Ajettavuutta voi vain kiitellä.
Julkaistu 14.1.2018
Apu

Viidennen sukupolven Seat Ibiza on uuden Volkswagen Polon sisarmalli. Molemmat autot perustuvat VW-konsernin samaan modulaariratkaisuun.  Ulkokuorissa ja varusteissa on jonkin verran eroja, mutta tekniikassa ei juurikaan. Tämän koeajon havainnot pätevät näin ollen suurelta osin myös Poloon.

Seat Ibiza on lähtohinnaltaan jonkin verran Poloa edullisempi. 

Tuulilasin (15/2017) testaamassa valkoisessa Ibizassa oli 1,0-litrainen TSI-pikkuturbo, joka on  aiemmin osoittautunut erinomaiseksi voimanlähteeksi jo monien muidenkin konsernituotteiden nokalla. Kyseisestä moottorista löytyy myös korkeamman viritysasteen 115-hevosvoimainen versio, mutta ajossa ollut 95-heppainen oli tähän autoon täysin riittävä ja erittäin sopiva.

Ibizan ajokäytös oli esimerkillistä niin maantiellä kuin kaupungissakin. Akselivälin ja raideleveyden kasvu ovat tehneet autolle hyvää. Eikä se vanhakaan Ibiza huono ajettava ollut.

Iskunvaimennus toimi kahden viikon testijakson aikana hienosti, eivätkä tien epätasaisuudet lyöneet läpi normaaliajossa. Jousituksessa oli myös sopivasti pintapehmeyttä.

Tuulilasin mittauksissa auton todellinen kulutus pysyi 5 ja 6 litran välissä. Se on kelpo suoritus.

Loppuarvostelu

Ajettavuus. Ibiza on tasainen suorittaja. Ei suuria tunteita, mutta vaikea löytää moitittavaakaan. Maantiellä Ipana kulkee kokoluokkaa suuremmin elkein. Kaupungissa ei myöskään tarvitse pettyä ja mökille voi ihan mielikseen ajaa mutkatietä. 150 millin maavara auttaa sekin mökkitiellä.  

★★★★

Tilat. Ibiza lienee sisätilojen puolesta luokkansa parasta antia. Edessä on riittävän väljää ja takanakin mahtuu kaksi aikuista matkustamaan. Konttiin menee useammankin ihmisen pakaasit. Sisätilailme on yksinkertaistettu, paikoin jopa aika karu.

★★★★

Suorituskyky. Ibiza liikahtaa valmistajan lupauksiin ja kilpailijoihinsa nähden hyvin. Ajaminen on ennen kaikkea helppoa ja käytännön suorituskyky riittävä. Jos ajaa paljon kuormattuna, kannattaa ehkä harkita terhakampaa moottoriversiota.

★★★ ½

Kokonaisuus. Seat laittaa kilpakumppaninsa todella ahtaalle. Uusi Ibiza on osoitus siitä, että pikkuauto voi oikeasti olla vaihtoehto kokoluokkaa suuremmalle autolle. Jos askeettisuus ja varusteiden puute ahdistavat, mallistossa on onneksi vaihtoehtoja. 

★★★★

Seat Ibiza 1.0 TSI

Moottori: rivi-3, bensiini, turbo

Iskutilavuus: 999 cm3

Teho: 70 kW (95 hv) / 5000–5500 r/min

Voimansiirto: etuveto, 5-pykäläinen manuaalivaihteisto

0–100 km/h: 10,9 sek

CO2-päästöt: 106 g/km

Mitat: pituus 4 059 mm, leveys 1 780 mm, tavaratila 355 l

Hinta vakiovarustein: 16 996 €

Vertaa kilpailijoihin:

Ajajan valinta

Ford Fiesta. Viime vuonna uudistunut Ford Fiesta on yksi niin sanotun B-segmentin klassikkomalleista. VW-konsernin koviin kilpailijoihin Seat Ibizaan ja VW Poloon verrattuna se häviää ulkoisessa olemuksessa – makuasioista toki on hankala kiistellä.

Ajettavuudeltaan Fiesta on vertailuryhmänsä paras. Vakaa, tunnokas, yksinkertaisesti erinomainen. Ford on myös saanut 1,0-litraisen Ecoboost-moottorinsa kulutuksen kuriin, joten tarkan euron ostajalle Fiesta on järkevä valinta. Auton tavaratila voisi olla suurempikin. 

Hinnat alkaen 16 302 €.

Mukavuus edellä

Citroên C3 Aircross. B-segmentin pienet ”katumaasturit” ovat autoalan kuuminta hottia juuri nyt. Korotettu Aircross ei eroa C3-perusmallista ajettavuudeltaan oikeastaan yhtään. Auto on positiivisella tavalla pikkuautomainen.  

Moni osaa arvostaa sitä, että C3 Aircrossissa istutaan vähän ylempänä. Näkyvyys on parempi ja selkä kiittää, kun ei tarvitse tehdä ylimääräisiä voimisteluliikkeitä.

Hinnat alkaen 18 579 €.

Avussa julkaistaan kuukausittain Tuulilasin kokoama autojuttupaketti.

Lue myös:

Teksti Juuso Kallioinen

Kommentoi »