Apu

Vastaamon tietomurron uhri? – Näin suojaudut identiteettivarkaudelta ja henkilötietojen väärinkäytöltä: 5 lisävinkkiä

Vastaamon tietomurron uhri? – Näin suojaudut identiteettivarkaudelta ja henkilötietojen väärinkäytöltä: 5 lisävinkkiä
Olet tehnyt ensimmäiset, välttämättömimmät toimet suojautuaksesi terapiakeskus Vastaamon tietomurtajien väärinkäytöksiltä. Nyt voit suojata itsesi vielä näillä lisäkonsteilla.
Julkaistu: 29.10.2020

1. Estä nimesi ja osoitteesi luovuttaminen

Voit kieltää henkilökortin tai verkkopankkitunnusten avulla Digi- ja väestötietovirastoa luovuttamasta nimi- ja osoitetietojasi väestötietojärjestelmästä suoramarkkinointiin, sukututkimukseen, henkilömatrikkeleihin, asiakasrekistereihin tai muuhun vastaavaan rekisteriin.

Puhelinnumeroita ei voi rajoittaa, koska niitä ei Digi- ja väestövirastoon talleteta. Viraston Tarkasta tietosi! -palvelusta voit myös tarkistaa kaikki sinusta tallennetut tiedot. Virastoon voi olla yhteydessä myös vapaamuotoisella kirjeellä.

2. Estä puhelinnumerosi luovuttaminen

Mikäli haluat kieltää matkapuhelinliittymää tai internetyhteyttä tarjoavaa teleyritystäsi luovuttamasta henkilötietojasi numero- ja yhteystietopalveluihin, voit ilmoittaa luovutuskiellon puhelimitse tai säätää puhelinliittymäsi tietojen julkisuusasetuksia teleyrityksen itsepalvelussa internetissä.

3. Muuta liikennerekisterisi salaiseksi

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin liikenteen rekisterit ovat julkisia. Omien tietojensa luovuttamista voi kuitenkin rajoittaa, ja voit itse valita, mihin käyttötarkoitukseen haluat tietojasi luovutettavan. Luovutuskiellon voi tehdä internetissä tai puhelimitse arkisin kello 8:00–16:15, puhelinnumero 029 534 5100.

4. Varjele osoitetietojasi muuttoestolla

Digi- ja väestötietoviranomaisen palvelussa voit tehdä muuttoestomerkinnän, jotta henkilötiedoillasi ei voi tahallisesti tehdä väärää muuttoilmoitusta.

Esimerkiksi identiteettivarkautta yrittävä kyberrikollinen saattaisi haluta kääntää postisi toiseen osoitteeseen. Muuttoesto ja sen poistaminen vaatii aina henkilökohtaista asiointia Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa.

Voit tehdä lisäksi lomake-eston Postiin, jolla varmistat, ettei kukaan voi tehdä osoitteese muuttoilmoitusta myöskään paperisella lomakkeella. Eston voi tehdä kirjautumalla Postin palveluihin verkkosivuilla tai puhelimeen ladattavassa OmaPosti-sovelluksessa.

5. Tee rekisteröintikielto

Rekisteröintikielto tehdään PDF-lomakkeella Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH), jotta sinua ei merkittäisi tietämättäsi minkään yrityksen tai yhteisön vastuuhenkilöksi kaupparekisteriin.

Tällöin PRH kysyy erikseen suostumuksesi ennen kuin merkitsee sinua mihinkään. Kielto tulee heti voimaan, kun se on tallentunut kaupparekisterin järjestelmään.

Rekisteröintikiellosta lähetetään vahvistus ilmoittamaasi sähköpostisoitteesi, jonka kannattaa ehkä olla eri kuin Vastaamosta murrettu. Rekisteröintikielto ei poista sinua kaupparekisteriin aiemmin merkityistä rooleistasi!

PDF-tiedostoon vaaditun sähköisen allekirjoituksen saat ”skannattua” esimerkiksi valokuvaamalla allekirjoituksesi paperilta ja liittämällä valokuvan hakemukseen.

Voit myös lähettää täytetyn, allekirjoitetun rekisteröintikieltolomakkeen postitse osoitteeseen: Patentti- ja rekisterihallitus, Kirjaamo, 00091 PRH.

Suomi.fi-sivujen palvelusta voit tarkistaa, onko sinut merkitty johonkin rooliin kaupparekisterissä.

Lähteet: Elinkeinoelämän keskusliitto, rikosuhripäivystys, Laura Halminen / HS, Katleena Kortsuon blogi Eioototta.fi.

Kommentoi »