
Syksyllä 1997 ohjelmistoyhtiö Microsofin toimitusjohtaja Bill Gates vertaili messuilla pitämässään puheessa tietotekniikan kehitystä autoalan kehitykseen: tietokoneiden hinta oli laskenut vuosien saatossa, mutta autojen noussut. Jos autoala olisi seurannut tietotekniikka-alan hintakehitystä, autot maksaisivat Gatesin mukaan 27 dollaria kappaleelta.
Vitsiniekat tarttuivat vertailuun nopeasti ja sitä täydennettiin esimerkeillä siitä, mitä muuta olisi tapahtunut jos autoala olisi seurannut tietotekniikka-alan kehitystä: auto saattaisi esimerkiksi sammua kesken moottoritieajon ilman syytä, ja se pitäisi vain käynnistää uudelleen kuin mitään ei olisi tapahtunut. Polttoainemittari ja öljynpaineen varoitusvalo korvattaisiin yhdellä yleisvika-valolla. Markkinoilla olisi autoja, jotka ovat parempia ja halvempia kuin markkinajohtajan autot, mutta niillä voisi ajaa vain 5 %:lla kaikista teistä.
Microsoftin suurimmaksi synniksi voidaankin laskea se, että 1990-luvulla tietokoneiden valtavirtaistuessa tavallisiksi kodinkoneiksi käyttäjät totutettiin siihen, että kaatuileva ja virheitä vilisevä tietokoneohjelmisto on normaali asia mikä pitää hyväksyä. Autoalalla ja käytännössä millä tahansa muulla alalla kyseessä olisi ollut tuotevirhe, joka oikeuttaisi hyvitykseen.
Moni itsestäänselvä asia autoissa ei olisi mahdollista ilman nykyaikaista tietotekniikkaa. Esimerkiksi suorasuihkutusmoottorissa oikean suihkutus- ja sytytyshetken laskeminen on mahdollista vain siksi, että mikroprosessorit ovat halpoja. Luistonestojärjestelmistä ja automaattisesta hätäjarrutuksesta puhumattakaan.
Ei riitä, että tekniikka suoriutuu yhtä hyvin kuin ihminen. Sen pitää suoriutua kertaluokkaa paremmin. Itse ajaessa en ole kertaakaan kolaroinut taskupysäköidessä, mutta nelisen vuotta sitten Teslan "automaattinen" pysäköintiavustin rysäytti taskuparkkiin mennessään surutta edessä olevan Škodan takamukseen vailla ilmiselvää syytä. En ole ominaisuuteen sen jälkeen koskenut, olipa tapahtuma kuinka epätodennäköinen tahansa. Jos kolhin autoani, toisten autoista puhumattakaan, haluan tehdä sen itse. Tietää ketä syyttää.
Sama koskee uusien Teslojen haamujarrutustautia: kun vakionopeudensäädin jarruttaa, ei siis hidasta vaan jarruttaa, äkisti 140 km/h tuntinopeudesta tyhjällä puolalaisella moottoritiellä, kynnys luottaa kyseiseen aparaattiin arkiajossa vähenee kummasti.
Olin toki lukenut viasta keskustelufoorumeilta ja lehdistä, mutta omalle kohdalle osuminen konkretisoi vian – anteeksi ominaisuuden – aivan eri tavalla. Samoja ongelmia on ollut muillakin valmistajilla, vaikka otsikot revitäänkin Teslasta. Kiusallisinta on valmistajan hiljaisuus. Vähintä mitä voisi tarjota, on mahdollisuus kytkeä tämä ominaisuus pois päältä. Pärjää sitä perinteiselläkin vakionopeudensäätimellä.
Vitsiniekat olivat oikeassa. He usein ovat.