Apu

Tieto lisää tuskaa


Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö ratkaisisi todellakin monta pulmaa. Maat voisivat sopia, että ne sotivat vain keskenään.

Vain kolmannes kansalaisista tietää, mitkä puolueet ovat hallituksessa, kertoo tutkimus, jonka teetti Helsingin Sanomat, josta on vain puolet jäljellä.

Oppositiopuolueita ei tunneta sen paremmin. Lähes kolmannes luulee, että keskustakin on yhä hallituksessa. Tietämättömimpiä ovat vihreiden kannattajat, jotka ovat tunnetusti muita koulutetumpaa ja fiksumpaa väkeä. Heistä vain viidennes osaa nimetä hallituspuolueet.

Tilannetta voi pitää huolestuttavana, mutta voi sen nähdä toisinkin päin: tietohan tunnetusti lisää tuskaa.

Asiat lienevät sitä paitsi kauniissa tasapainossa. Tuskin kolmannes ministereistä ja kansanedustajista tietää, mikä on se kansa, jota heidän pitäisi edustaa.

Valta kuuluu Suomessa kansalle. Sitä edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta, jonka jäsenistä kansalla ei ole harmainta aavistusta.

Kansalaisilla on vaaleissa yleinen ja yhtäläinen oikeus rangaista oppositiopuolueita kelvottomasta hallituspolitiikasta ja palkita hallituspuolueita terävästä oppositiopolitiikasta. Vaalitulos vastaa täsmälleen kansan tahtoa, kun kaikki äänestäjät erehtyvät yhtä perusteellisesti.

Sotkua ja temppuilua

Sote tulee sanoista sotkua ja temppuilua.

Opposition tehtävä on haukkua hallitusta silloinkin, kun ei aihetta oikeasti ole. Nyt on. Kuntarakenneuudistus ja sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus ovat ajautuneet ajat sitten raiteiltaan.

Kunnissa piti olla vähintään 20 000 asukasta, jotta ne kykenisivät hoitamaan sosiaali- ja terveyspalvelut. Asiantuntijatyöryhmä esittää nyt sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä alueilla, joilla on 50 000–100 000 asukasta. Osa työryhmän jäsenistäkin sanoutuu irti esityksistä. Ministerit Maria Guzenina-Richardson (sd) ja Paula Risikko (kok) sanovat silti jatkavansa niiden pohjalta.

Nyt aiotaan heikentää kansalaisten palveluita ja luoda entistä sotkuisempaa hallintoa vain, koska hallitus ja hallinnonalan ministerit eivät voi myöntää epäonnistumistaan.

Riitelijä ja tappelija

Suomen puolustus kestää tositilanteessa vain tunteja, sanoi eläkkeellä oleva opettaja Alpo Juntunen Sotakorkeakoulun strategian laitokselta.

Suomen ja Ruotsin pitäisi yhdistää puolustustaan. Osa aseista voisi olla yhteisiä, sanoivat Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt ja puolustusministeri Karin Enström. Suomi tulisi hyökkäyksen kohteeksi joutuneen Ruotsin avuksi, lupasi Suomen puolustusministeri Carl Haglund.

Suomen ja Ruotsin yhteistyö ratkaisisi todellakin monta pulmaa. Maat voisivat sopia, että ne sotivat vain keskenään. Silloin Suomen puolustus saattaisi kestää jopa ikuisesti, toisin kuin Venäjää vastaan. Sodasta ei tulisi inhaa verenvuodatusta, ainakaan Väylän varressa, vaan pikemminkin kahvistelua kampanisujen ja leetapullan kera sukulaisten ja väärtien kesken.

Yhteisissä aseissa olisi vain se pulma, että oikeita aseita ei ehkä olisi saatavilla juuri silloin, kun niitä tarvittaisiin. Kävisi kuin Tervolan piskuiselle valkokaartille kansalaissodassa: v:ksi meni koko vapaussota, ko asseet jäit toisseen junhaan.

Perinteinen ystävysten välinen työnjako toimii myös maiden kesken: toinen haastaa riitaa ja toinen tappelee.

Julkaistu: 15.1.2013