Apu

Tieto-Finlandia Mari ManniselleTieto-Finlandia Mari Manniselle

Mari Mannisen Yhden lapsen kansa, teos Kiinan yhden lapsen politiikasta on valittu vuoden 2016 Tieto-Finlandian saajaksi. Näin Apu kirjoitti kirjasta numerossa 43/2016.
Teksti Apu-toimitus

Kiinan yhden lapsen politiikka (1980–2015) oli maailmanhistorian tiukin ja kiistellyin perhepoliittinen ohjelma. Länsimaissa se muistetaan kauhutarinoina pakkoaborteista ja -steriloinneista, tyttövauvojen murhista ja kadulle tai orpokoteihin hylätyistä pikkulapsista.

Nekin ovat faktaa, mutta toimittaja Mari Mannisen Yhden lapsen kansa (Atena) antaa äänen kiinalaisille itselleen ja sitä mukaa moniulotteisemman näkökulman. Politiikka piti sisällään myös vastarintaa (seitsemän lasta kasvattanut rouva Wang), onnellista adoptioelämää (amerikankiinalainen Hannah) sekä paransi naisten asemaa ja ainoiksi jääneiden tyttöjen arvostusta.

Elin- ja koulutustason nousun myötä moni kiinalainen haluaa nykytilanteessakin vain yhden lapsen –  tai ei yhtäkään. Kyse on valinnanvapaudesta.

Pienistä kömpelyyksistä huolimatta Mannisen kirja on vahva journalistinen näyttö paikan päälle menemisen, henkilökohtaisten haastatteluiden ja pidemmän seurannan voimasta. Jokainen media, joka näistä tinkii, nakertaa itse arvoaan ja olemassaolon oikeutustaan.

teksti Susanna Luikku, kuva Katharina Hesse / Atena

Julkaistu: 24.11.2016