Tuulilasi

Tiesitkö nämä asiat kansainvälisestä ajokortistaTiesitkö nämä asiat kansainvälisestä ajokortista

Kansainvälisen ajokortin sisällön ja ulkonäön määrittelevät kansainväliset tieliikennesopimukset. Suomessa valtioneuvosto on antanut kansainvälisten ajokorttien kirjoittamisoikeuden Autoliitolle, mutta edellyttää, että ajo-oikeus on tarkistutettava Trafilta ennen niiden luovuttamista asiakkaalle.
Kuvat Autoliitto

Kansainvälisen ajokortin lisäksi oma kansallinen ajokortti on aina oltava myös mukana matkalla. Jos jossain maassa hyväksytään, maahan suositellaan tai maassa on pakollinen useampi malli, riittää sinne vain yksi kansainvälinen ajokortti. EU-maissa myönnetyt ajokortit ovat ajokorttidirektiivin nojalla voimassa toisissa EU-maissa.

Euroopan maista kv-ajokorttia suosittelevat ( tarkoittaa käytännössä sitä, että kansainvälistä ajokorttia ei ehkä kysytä missään, mutta siitä voi olla hyötyä esim. kolaritilanteessa): Albania, Bosnia-Hertsegovina, Makedonia, Moldova, Montenegro, Serbia, Turkki, Ukraina, Valko-Venäjä ja Venäjä.

Tietojen perusteena on lyhyt turistimatka. Kukin valtio on määritellyt lainsäädännössään, millaisen ajokortin se hyväksyy. Jotkut maat rajoittavat sekä kansallisen että kansainvälisen ajokortin voimassaoloa erityisesti silloin, jos ulkomaille mennään muussa kuin turistimatkatarkoituksessa. Maahanmuuttotapauksissa ota yhteyttä paikallisiin viranomaisiin ja tarkista heiltä, millaisella ajokortilla saa autoilla. Monissa maissa on hankittava paikallinen ajokortti, jos niissä oleskellaan pitempään kuin 3 tai 6 kuukautta.

On mahdollista, että joku maa ilmoittaa hyväksyvänsä tietyn sopimusvuoden mukaisen kv-ajokortin, vaikka se ei ole allekirjoittanut kyseisen vuoden tieliikennesopimusta.

Tiedot perustuvat automatkailun kansainvälisen kattojärjestön FIA:n ajokorttitiedostoon ja annetaan sitoumuksetta, muutokset mahdollisia.

TÄRKEÄÄ! Autovuokraamot voivat asettaa omia, näistä lainsäädännön tiedoista poikkeavia ajokorttiehtojaan.

Käsittelyaika

  • Kansainvälisen ajokortin käsittelyaika on viikko ja lisäksi mahdolliset postipäivät.

Hinta

Kansainvälinen ajokortti

Hinta

Voimassa

1949-malli

25€

1 V

1968-malli

35 €

3 V

Pikakäsittelylisä 9 €.

Postitse tai muutoin lähetettäessä asiakas maksaa lähetyskulut, eli kirjauksen- tai kirjeen vakuuttamisen.

Kortin voimassaoloaika alkaa sen myöntämis-/kirjoituspäivästä. Ajokortin käsittely alkaa, kun saamme hakemuksen, korttia ei voida päivätä myöhempään ajankohtaan.

Mistä kansainvälisen ajokortin saa?

  • Postitse; hakemus liitteineen toimitetaan Autoliittoon Hämeentielle Helsinkiin.

  • Asioimalla Autoliitossa Hämeentiellä Helsingissä

Autoliitto AUTOMATKAILUHämeentie 105 A 00550 Helsinki

  • Asioimalla Autoliiton palvelupisteissä eri puolilla Suomea, katso paikat täältä.

  • Jos sinulla on ahvenmaalainen ajokortti, katso täältä.

Kansainvälinen ajokortti postitse

  1. Tarkista tästä millaisen kortin matkasi kohdemaat hyväksyvät.  

  2. Tarvitaan:

  3. Maksa AL-kaupassa. Vaihtoehtoisesti valmis ajokortti voidaan lähettää myös postiennakolla Suomessa olevaan osoitteeseen.  

  4. Lähetä passivalokuva, valokopio ajokortista ja täytetty hakemus Autoliittoon.  

  5. Valmis kortti lähetetään antamaasi osoitteeseen.

(Jos haluat valmiin kortin postitettavan johonkin toiseen osoitteeseen kuin lähiosoitteeseesi, kirjoita toimitusosoite hakemuksen "Nimi ja toimitusosoite, jos eri kuin yllä" kohtaan.)

Autoliitto tai Suomen posti eivät vastaa tavallisina kirjeinä postitettujen kirjeiden perillemenosta. Suosittelemme valitsemaan toimitustavaksi joko postiennakon tai esim. DHL-kuljetuspalveluun. DHL-kuljetuksissa ole yhteydessä Autoliiton Helsingin toimipisteeseen.

(Lähde: Autoliitto)

Julkaistu: 14.4.2018