Tuulilasi

Tieraivoa vai ihan tavanomaista autoilua?

Yksi uusimmista liikennetutkimuksista kertoo, että nuoret ruotsalaisautoilijat kokevat muut liikenteessä autoilevat aggressiivisiksi ja ilkeiksi - selvästi useammin kuin muissa maissa. Mutta ei asia aina siihen jää - potut maksetaan myös pottuina.

Ilkeilyä liikenteessä

Ruotsalaisista 18-25 vuotiaista autoilijoista peräti 86 % kertoo joutuneensa joskus muiden autoilijoiden vihanpurkausten kohteeksi. Muissa tutkimuksessa mukana olleissa maissa keskiarvo on vain puolet ruotsalaisten ilmoittamasta, 44 %.

Tavallisimmin nuorille autoilijoille ärtymystä osoitetaan kiroilemalla. Tällaisen kohteeksi on joutunut 80 % vastanneista.  Muita yleisiä ärtymyksen merkkejä ovat äkkijarrutusta viittaava jarruvalojen vilkuttelu (53 %) sekä epäystävälliset käsimerkit (32 %).

Ruotsalaiset pitävät itseään rauhallisina ja hermonsa hyvin hallitsevina. Mutta näin ei aina ole ratin takana. Ehkäpä ei ole kovin vaarallista päästää kirosana omassa autossaan, mutta ärtymyksellä on tapana levitä. Silloin vaarana on, että muidenkin liikenteessä toimivien pinna kiristyy, ja kuljettajat menettävät viileän harkinnan. 

Tutkimus antaa tietoja myös siitä, että ärtyneet autoilijat myös ryhtyvät käyttäytymään vaarallisesti. Se näkyy hyvin nuorten autoilijoiden vastauksista.

 15 prosenttia tutkimuksessa vastanneista nuorista kuljettajista kertoi, että kun he ovat turhautuneet ohitusmahdollisuuden odotteluun, he ovat alkaneet ajaa pitkät valot päällä hyvin lähellä ohitettavaa autoa.  Lisäksi hyvin pieni ryhmä (4 % vastanneista) kertoi, että he ovat itse joskus ajaneet aivan tarkoituksella kiinni toiseen autoon. 

Aggressiivisuus on yleisempää miesten kuin naisten keskuudessa. Mutta eivät kaikki naisetkaan ratin takana viilipyttyjä ole. Joka toinen nuori naiskuljettaja myöntää, että he ovat joskus kiroavat muita autoilijoita. Useampi kuin joka neljäs kertoo näyttäneensä epäystävällisiä käsimerkkejä. Ja kaikista niistä, jotka ovat tehneet äkkijarrutuksen, protestina sille, että joku ajaa liian lähellä takapuskuria, peräti 60 % on naisia.

 Viisi yleisintä aggressivisen käyttäytymisen muotoa ratissa

Luvut ovat keskiarvoja tutkittujen Euroopan maiden autoilijoiden keskuudessa.

 Viisi vinkkiä liikenneärtymyksen välttämiseen

 1. Nuku hyvin – väsyneenä ärtyy helpommin

2. Suunnittele matka hyvin, jotta sinulla ei ole kiire. Kiire lisää stressiä, ja  se puolestaan alentaa ärsyyntymiskynnystä.

3. Syö – matala verensokeri lisää ärsyyntymisriskiä.

4. Muista, että on parempi tulla perille myöhässä kuin ei lainkaan. Kuumana käyvä kuljettaja joutuu muita helpommin onnettomuuksiin. 

5. Toimi selkeästi liikenteessä, käytä vilkkua, ryhmity ajoissa jne.  Jos muut ovat selvillä siitä, mitä aiot tehdä, alennat muiden ärsyyntymisriskiä.

  • Tämän jutun tiedot perustuvat kolmeen tutkimusprojektiin, jotka on toteutettu Goodyearin ja Ipsos-markkinatutkimuslaitoksen yhteistyönä vuosien 2012-2013 välisenä aikana sekä markkinatutkimuslaitos Ipsoksen elokuussa 2012 tekemään kansainväliseen nuorten kuljettajien liikenneturvallisuustutkimukseen.
  • Tässä viimeksi mainitussa tutkimuksessa vastaajat olivat 18-25 vuotiaita, kustakin mukana olleesta maasta mukana oli 400 vastaajaa. Mukana olivat  Itävalta, Belgia, Tsekki, Tanska, Ranska, Saksa, Italia, Hollanti, Puola, Venäjä, Espanja, Ruotsi, Sveitsi, Etelä-Afrikka, Turkki ja Iso-Britannia. Suomi ei ollut tutkimuksessa mukana.
Julkaistu: 24.7.2013
Kommentoi »