Tuulilasi

Tienpito rapakunnossaTienpito rapakunnossa

Suomen teiden ylläpito kärsii kuulemma rahan puutteesta. Aika paljon se taitaa kärsiä myös järjen puutteesta
Teksti Tapio Ketonen

Olen mielenkiinnolla seurannut, miten Hämeenlinnassa, entisessä Rengossa Asemin kylässä, kylätalon vierestä kulkeva Asemintie eli paikallistie numero 13644 rappeutuu. Numeroinnin perusteella alkupääksi määritelty tien osa kulkee hiekkaisella nummella, ja siellä  tielle joskus taannoin levitetty SOP-pinnoite on edelleen hyvässä kunnossa.

Loppupäässä sen sijaan pohja on heikompi, ja kun se on painunut, osa pinnasta on noussut ylös, jolloin lumiaurat ovat heittäneet monista paikoista päällysteet ties minne. On todennäköistä, että loputkin hävitetään pikapuoliin, sillä jo taannoinen Tiehallinto luki SOP-päällysteille lopulliset madonluvut.

Samalla on kuitenkin lopetettu myös muu kunnossapito koko tieltä. Kylätalon kohdalla, noin 3,5 km kohdalla, tien ali kulkee oja. Se oli alkujaan syvässä notkossa, ja syvä se on vieläkin, mutta tien kohdalla notkoa on madallettu korottamalla tietä. Tähän on syntynyt jyrkkä penger.

Pikkuhiljaa tieltä valuneet sade- ja sulamisvedet ovat syöneet notkon kohdalla penkereeseen uran, johon veden mukana murtuu aina uutta ja uutta materiaalia tien rungosta. Tämä tietenkin on saanut kolon etenemään kohti tietä.

Suunnilleen juhannuksen aikoihin tiestä alkoi jo putoilla päällysteen kappaleita. Tienpitäjät eivät suinkaan seuranneet tilannetta toimettomina, vaan paikalle tuotiin varoituslaatta. Nykyistä tienpitoa ymmärtämättömänä minäkin luulin, että laatta tuotiin paikalle vain lyhyeksi ajaksi odottamaan sitä, kun kunnossapitoa hoitavat miehet ennättävät paikalle lapioiden ja pienen murskekuorman kanssa. Sopivalla karkealla murskeella vauriokohta olisi tullut korjatuksi parissa tunnissa.

Väärin luulin. Vauriota ei vieläkään 27.10.2013 ollut korjattu. Varoituslaatta, joka vielä 13.10 otetussa kuvassa on paikallaan, oli lentänyt johonkin, mutta paikalle sentään oli saatu jonkinlainen korvike. Tie sai myös lisää raskasta liikennettä, sillä syyskuun aikana lähellä kulkevan Vehmaistentien (13643) silta heikkeni oleellisesti ja sai 35 tonnin kokonaismassarajoituksen. Aiemmin sillan yli ongelmitta ajaneet 60-tonniset murskeyhdistelmät joutuvat nyt kiertämään Asemintien kautta, mikä nopeuttanee tuon vaurion etenemistä.

Onko se tosiaan jossakin erikseen säädetty, että valtion tieomaisuuttakin pitää hoitaa niinkuin asialla olisi lauma hölmöläisiä? Pikkulapsikin tajuaa, että alkava vaurio olisi paljon helpompi korjata kuin pahaan kuntoon päästetty hoitamaton vaurio. Sama koskee tulipaloon. Pieni kipinä sammuu helpommin kuin täysillä roihuava heinälato.

Julkaistu: 27.10.2013