Tuulilasi

Tiedätkö, mikä on Unkarin myydyin auto? − tässä eri Euroopan maiden myydyimmät kaarat

Tiedätkö, mikä on Unkarin myydyin auto? − tässä eri Euroopan maiden myydyimmät kaarat
Suomessa viime vuosien myyntitilastojen kärkipaikkaa on hallinnut Skoda Octavia − monet muut eurooppalaiset ovat myös samaa mieltä. Mutta mitä autoa myydään eniten Kroatiassa tai vaikka Unkarissa?
Julkaistu: 23.1.2017

Itävalta: Volkswagen Golf

Itävallan myydyin auto ei missään nimessä ole yllätys. Alppimaan asukkaat ajavat mielellään samanlaisilla autoilla kuin myös saksalaiset. Golfia myytiin vuonna 2016 Itävallassa peräti 12 684 kappaletta. Toisena listalla on Skoda Octavia 8 693 kappaleella.

Belgia: Volkswagen Golf

Belgialaisten automaku on hyvin yleiseurooppalainen. Golf on ottanut kärkipaikan myös siellä, 14 519 myydyllä autolla. Belgiassa näkyy myös ranskalaisten vaikutus, sillä maan toiseksi myydyin auto on Renault Clio 11 600 kappaleella.

Kroatia: Nissan Qashqai

Kroatialaiset pitävät selvästi moderneista crossovereista. Maan väkilukuun verrattuna uusien autojen myyntimäärät ovat todella minimaaliset. sillä Kroatian suosituintakin autoa myytiin vain 687 kappaletta.

Tshekki: Skoda Octavia

Eurooppalaisten autonostajien käyttäytyminen on hyvin nationalistista, eikä tshekkiläisten myydyin automalli ole siksi yllätys. Octavia on ykkönen 28 406 autolla ja Fabia on kakkonen 21 769 autolla. Paras ei Skoda on Hyundai i30 viidennellä sijallaan.

Tanska: Peugeot 208

Peugeotin ainoa ykköspaikka koko Euroopassa ei löydy Ranskasta, vaan Tanskasta. Maan autovero on todella korkea, joten pikkuautot menevät maassa hyvin kaupaksi. 208:a myytiin 9 381 kappaletta ja toiseksi tullutta Volkswagen Upia 7 361 kappaletta.

Viro: Skoda Octavia

Eteläisten naapureittemme automaku lienee hyvin samanlainen kuin suomalaisilla. Octavia oli myös siellä myydyin 1 139 autolla. Toisena tulee Toyota Avensis, jota oli myyty 838 kappaletta.

Ranska: Renault Clio

Ei ole mikään yllätys, että Ranskan myydyin auto on ranskalainen. Maassa pidetään pienistä autoista, sillä ykköspaikalta löytyy Clio 112 118 kappaleella ja kakkospaikalta Peugeot 208 97 817 kappaleella. Ranskan top 10:stä löytyy vain yksi automalli, joka ei ole ranskalainen, eli Dacia Sandero. Kyseinen auto perustuu kuitenkin Renaultin tekniikkaan.

Saksa: Volkswagen Golf

Golfin ykköspaikka Saksassa on huojumaton päästöskandaalista huolimatta. Golf on aivan omilla luvuillaan peräti 185 654 auton myynnillä. Toisella sijalla ja kaukana takana tulee VW Passat 79 216 autolla. Top 10 -listan ainoat ei saksalaiset autot ovat GM:n Opel Astra ja Corsa, jotka ovat kuitenkin valmistettu ja suunniteltu Saksassa.

Kreikka: Toyota Yaris

Kreikassa pidetään myös pienistä autoista. Maan myydyin on Toyota Yaris 5 307 autolaa, toisena tulee Opel Corsa 3 845 kappaleella.

Unkari: Suzuki Vitara

Unkarin myydyin auto on ainakin suomalaisesta näkövinkkelistä katsottuna yllätys. Suzuki Vitara oli Suomessa vasta 38. myydyin auto noin 900 autolla. Unkarilaiset ostivat puolestaan Vitaroita peräti 6 538 kappaletta, millä saavutettiin peräti 23 prosentin markkinaosuus. Menestystä selittää ainakin osittain kuitenkin se, että kyseistä mallia valmistetaan juurikin Unkarissa.

Irlanti: Hyundai Tucson

Hyundai on valloittanut Irlannin markkinat. Katumaasturi Tucsonia myytiin hurjat 7 425 kappaletta. Saarivaltiossa toisena tulee VW Golf 5 143 kappaleella.

Italia: Fiat Panda

Saapasmaalaiset ostavat myös omiaan, niin kuin tehdään muuallakin. Tila-automainen Punton perusrakenteelle perustuva Panda on kirkas ykkönen peräti 147 262 kappaleella. Kakkosena tulee todellinen erikoisuus − Lancia Ypsilon. Sitä myytiin mojovat 65 647 kappaletta.

Latvia: Nissan Qashqai

Myös latvialaiset ostavat Qashqaita 772 myydyllä autolla. Toisena tulee tuttu Skoda Octavia 577 autolla.

Liettua: Fiat 500

Liettuan myydyin auto on pieni yllätys. Toki Fiat 500:sta valmistetaan maan etelänaapurissa Puolassa. Viisatasella on kirkas ykköspaikka peräti 2 459 autolla. Toisena tulee Qashqai, jota myytiin karvan alle 800 kappaletta.

Luxemburg: Volkswagen Golf

Luxemburgin myydyimmat autot ovat samat kuin Belgiassa. Maan asukaslukuun nähden Golfia myytiin verrattain paljon, peräti 1 645 kappaletta. Toisena tulee Renault Clio.

Alankomaat: Volkswagen Golf

Golf oli myös Hollannin myydyin auto, tosin vain pienen pienellä erolla Renault Clioon. Golfia myytiin 10 858 kappaletta, Clioa 10 741.

Norja: Volkswagen Golf

Vuonomaalaiset pitävät myös Golfista maan sähköautobuumista huolimatta. Golf on myös kirkkaasti ykkänen peräti 12 259 autolla. Toisena tulee mielenkiintoinen Mistubishi Outlander, jota avitti mallista tarjolla oleva pistokehybridiversio.

Puola: Skoda Octavia

Puolalaiset tuntuvat pitävän eteläisen naapurinsa Tshekin autoista Ykkösenä on tuttuakin tutumpi Octavia 16 960 kappaleella ja kakkosena Fabia 15 070 kappaleella.

Portugali: Renault Clio

Ranskalaiset pienautot menevät hyvin kaupaksi Etelä-Euroopassa. Portugalissa ykkönen ja kakkonen ovat samat kuin Ranskassa − Clio 11 494, Peugeot 208 6 914.

Romania: Dacia Logan

Romanian myydyin auto ei missään nimessä ole yllätys, sillä Dacia on paikallinen automerkki. Loganeita myytiin kunnioitettavat 16 911 kappaletta ja Dusteria 5 251 kappaletta.

Serbia: Fiat 500L

Tämäkin ykköspaikka lienee yllätys, mutta 500L:n ykköspaikan selittää se, että italialaisen tila-auton valmistuspaikka on Serbia. Sitä myytiin 1 709 kappaletta, toisena tulee Octavia 1 219 kappaleella.

Slovakia: Skoda Fabia

Slovakialaiset pitävät selkeästi naapurimaansa Tshekin tuotteista. Slovakiassa tosin ykkänen on Fabia 5 373 kappaleella ja kakkonen on Octavia 4 952 kappaleella.

Slovenia: Renault Clio

Slovenialaisten maku on hyvin yleiseurooppalainen. Ykköspaikan on vallannut Renault Clio 3 854 myydyllä autolla ja toisena tulee VW Golf, jota myytiin 2 594 kappaletta.

Espanja: Seat Leon

Espanjalaiset tietysti ostavat myös omiaan. Mikäs siinä, kun tuote on myös kunnossa. Ykkösenä tulee Leon ja tiukasti kakkosena Ibiza. Ensimmäistä myytiin 33 494 kappaletta, toista 31 754.

Ruotsi: Volkswagen Golf

Naapurimaassamme tapahtui vuonna 2016 historiallinen vallanvaihto, kun Golf syrjäytti pitkään hallinneen Volvon ykköspaikalta. Golfia myytiin 22 088 kappaletta ja Volvo S80/V70/XC70 -kolmikkoa 17 270 kappaletta. Golfin ykköspaikkaa selittää ainakin osittain se, että Volvon mallit väistyivät sivuun uuden 90-sarjan mallien tieltä.

Sveitsi: Skoda Octavia

Sveitsiläisillä ei ole merkittävää omaa autotuotantoa, joten he ostavat eurooppalaisia yleismerkkejä. Ykköspaikalta löytyy tuttu tuttu Octavia 11 648 kappaleella ja kakkosena Golf 10 525 kappaleella.

Iso-Britannia: Ford Fiesta

Brittien ostetuin auto poikkeaa koko muun Euroopan linjasta. Britit ovat omaksuneet varsinkin Fordit omakseen. Fiestaa myytiin peräti 120 525 kappaletta, millä irtoaa kirkas ykköspaikka. Toisena tulee semipaikallinen Vauxhall Corsa, omaa sukua Opel. Sitä myytiin 77 110 kappaletta.

Lähde: JATO Dynamics ja Autocar

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Kommentoi »