Mondo

The Crown on Belfastin pubikaunotar

The Crown on Belfastin pubikaunotar
Italialaisten puuseppien sisustama baari pysäyttää kauneudellaan.
Kuvat Maija Astikainen

Kiinnostus Pohjois-Irlantiin on noussut reissaajien parissa, ja Belfastilla on maine mukavana, hiukan trendikkäänäkin kaupunkina. Sen keskustan pubeissa on iltaisin leppoisa tunnelma.

Pubeista kuuluisin on Great Victoria Streetillä sijaitseva The Crown Liquor Saloon. Se on sisustukseltaan niin komea, että ensi kertaa tulevat asiakkaat alkuun vain ihastelevat näkyä.

The Crown sai alkunsa 1820-luvulla yhtenä kaupungin gin­palaceista, giniä myyneistä juottoloista. Kirkkojen ulkoasua viimeistelleet italialaiset ammattimiehet värvättiin iltaisin tekemään The Crowniin puukaiverruksia, lasimaalauksia ja muita koristeita.

Istumapaikan voi saada seinin suojatusta loosista eli drinking snugista. Ne tehtiin aikoinaan, koska osa asiakkaista ei voinut näyttäytyä juomassa julkisesti.

Ihmeen lailla pubi on säilynyt, vaikka sen ikkunat ovat vuosikymmenten varrella särkyneet usein Belfastin terrori‑iskuissa. Jopa kattojen vanhat kaasuvalaisimet ovat yhä käytössä.

The Crownissa kannattaa nauttia lasillinen jo nähdäkseen sisustuksen, ja tarjolla on myös tuhtia pubimurkinaa. Tungoksen tieltä on kuitenkin loppuillaksi parempi siirtyä muualle. Ydinkeskustan parhaita pubeja on esimerkiksi suosittu The Duke of York, joka sekin on sisustukseltaan runsas. Elävän musiikin ystävän pubiksi sopii vaikkapa Kelly’s Cellars.

Julkaistu: 2.6.2019
Kommentoi »