Apu

Thaimaan luolapelastus pahoissa ongelmissa - pelastustöissä ensimmäinen kuolonuhri

Thaimaan luolapelastus pahoissa ongelmissa - pelastustöissä ensimmäinen kuolonuhri
Thaimaassa luolaan juuttuneiden 12 lapsen ja yhden aikuisen pelastajilla uhkaa käydä aika vähiin. Sateiden lisäksi uusi uhka on hapen väheneminen luolassa.
Kuvat All Over Press

Jalkapallojunioreiden pelastaminen luolastosta jatkuu Thaimaassa. Voit seurata livekuvaa tapahtumista täältä:

Pelastajat kokivat kuitenkin vastikään pahoja takaiskuja. Traagisin oli Thaimaan laivaston entisen sukeltajan Saman Kunanin, 38, kuolema. The Guardianin mukaan Kunan menehtyi hapenpuutteeseen asentaessaan luolaan happisäiliöitä. Yksi skenaario poikien pelastamiseksi on asettaa lisähappea matkan varrelle ja auttaa heitä sukeltamaan ulos. BBC kertoo, että Kunan oli ollut asentamassa happisäiliöitä, mutta hänen oma happensa loppui kesken sukelluksen ennen kuin hän ehti ulos. On epäselvää, miksi hänellä ei ollut tarpeeksi happea paluuseen.

Sukeltajan muistoksi ja poikien pelastuksen kannustamiseksi on tuotu kynttilöitä.

Happitaso romahtanut

Siinä missä uhkaavia rankkasateita on aiemmin pidetty suurimpana uhkana poikien selviämiselle, nyt pelastusviranomaiset ovat nostaneet ykkösprioriteetiksi luolan happitason säilyttämisen.

Luolassa kuhisee nyt poikien lisäksi satoja pelastajia, ja suuri ihmismäärä kuluttaa kallisarvoista happea. The Guardianin mukaan hapen määrä ilmassa on laskenut vain 15 prosenttiin. Tavallisesti sen taso on 21 prosenttia. Happikatoa vastaan taistellaan vapauttamalla happea luolaan sukeltajien säiliöistä.

12 poikaa ja heidän valmentajansa ovat selviytyneet luolassa jo pari viikkoa. He olivat tutustumassa kilometrien pituiseen luolastoon, kun rankkasateiden nostama vedenpinta sulki heidän ulospääsynsä.

The Guardianin mukaan luolasto on pimeä ja paikoin niin kapea, että pojat joutuivat jättämään reppunsa mahtuakseen läpi. Se kuvaa hyvin, miksi pelastustyöt ovat niin vaikeita.

Juttua muokattu 6.7. kello 10.11: Lisätty twiitti ja kuvateksti.

Juttua muokattu 6.7. kello 10.24: Lisätty kuvaus luolan kapeudesta.

Julkaistu: 6.7.2018
Kommentoi »