Tuulilasi

Teslan rahat loppumassa - löytyykö ulospääsyä?

1

Teslan rahat saattavat hyvinkin loppua jo tämän vuoden aikana, kun se on kiihdyttämässä Model 3:n tuotantoa. Yhtiö oli jo menossa konkurrssiin 2008, mutta pääjohtaja Elon Musk on aina saanut luovittua pään pinnalle. Kuinka käy nyt?
Kuvat All Over Press

Sfgate.com-sivuston mukaan Tesla on ilmoittanut, ettei se tarvitse lisärahoitusta tämän vuoden aikana, mutta monet markkina-analyytikot eivät usko näihin puheisiin.

Musk sanoi vuonna 2016, ettei Teslan tarvitse kerätä rahaa saadakseen Model 3:n tuotannon kunnolla käyntiin. Seuraavana vuonna rahoituskierroksia käytiin kuitenkin kaksi ja lisävelkaa tuli kolme miljardia dollaria. Lisäksi Tesla myi 5 % osuuden osakkeistaan kiinalaiselle China Tencentille.

Viime vuonna Tesla poltti rahaa kaksi miljardia ja tänä vuonna se näyttäisi tuhlaavan vielä enemmän. Käyttövaroja yhtiöllä on tällä hetkellä eri arvioiden mukaan noin kolme miljardia dollaria.

Tesla luottaa rajusti Model 3:n tilausten ja myynnin tuottavan rittävästi, samoin se uskoo Model S:n ja Model X:n uudistettujen versioiden isoon myyntiin.

Elon Muskilla on kuitenkin eri vaihtoehtoja saada yhtiön tilit kuntoon, sivusto esitteli niistä muutamia:

1) Tencentin 5 %:n osuus Teslasta ei ole valtava, joten se voisi hyvinkin kaupata osakkeitaan myös toiselle kiinalaiselle sijoittajalle tai autonvalmistajalle. 10-25 % myyminen olisi mahdollisuuksien rajoissa.

2) Tesla voisi myös nostaa nykyistä kahden miljardin dollarin luoottorajaansa. Mutta vaikka raja nostettaisiin tappiin saakka, se ei silti jättäisi Teslalle miljardin dollarin “turvatyynyä” kassaan, minkä se on kertonut haluavansa pitää. Mutta jos Model 3:n myynti ja tuotanto alkaa vetää erityisen hyvin, ei Teslalla ainakaan olisi hankaluuksia saada lisää luottoa. Se tosin heikentäisi yhtiön kannattavuutta, mutta toisaalta Teslaan paljonkin rahaa sijoittaneet tahotkaan eivät odota yhtiön takovan tasaisesti positiivista tulosta vielä vuosiin.

3) Tesla hankki vuonna 2016 vaikeukissa olevan aurinkopaneliyrityksen Solar Cityn kahdella miljardilla dollarilla. Kaupasta jäi paljon velkaa, mikä vaikuttaisi yhtiön jälleenmyyntiarvoon, jos Tesla myisi Solar Cityn. Tesla voi toki yrittää myydä yhtiön, mutta se saattaisi olla sijoittajien silmissä merkki epätoivosta. Toisaalta se tasoittaisi tilejä mukavasti, jos vain ostaja löytyisi riittävän suurella hinnalla. Mutta monien analyytikoiden mukaan Solar Cityn arvo on tällä hetkellä nollissa, vaikka alan bisnes onkin kasvamassa.

Julkaistu: 8.4.2018