Tuulilasi

Teslan Model X ajoi kuolonkolarin autopilotilla


Tesla on kertonut itse, että sen Model X -auto ajoi autopilotilla eli autonomisesti, kun se aiheutti kuolonkolarin Kaliforniassa viime viikolla.
Kuvat Tesla

Teslan mukaan kuljettaja ei ollut tehnyt mitään, vaikka järjestelmä oli jo aiemmin käskenyt häntä tarttumaan rattiin ja ottamaan ohjat.

”Auton data kertoo, että kuljettajalla oli ennen kolaria aikaa viisi sekuntia ja noin 150 metriä aikaa ottaa ohjat, mutta hän ei tehnyt mitään, Tesla tiedotti.

Tesla ei kuitenkaan kertonut, miksi järjestelmä ei varoittanut kuljettajaa uudelleen juuri ennen kolaria.

Auton 38-vuotias kuljettaja menehtyi sairaalassa kolarin jälkeen. Kolarissa oli mukana kaksi muutakin autoa ja liikenne pysähtyi tiellä useiksi tunneiksi.

Valtateiden turvallisuudesta vastaava virasto NHTSA on käynnistänyt asiasta tutkimukset kuten myös Yhdysvaltain kansallinen liikenteen turvallisuusvirasto. Ne eivät kuitenkaan ole vielä halunneet kommentoida asiaa.

Teslan Autopilot antaa kuljettajalle mahdollisuuden olla ohjaamatta autoa itse tietyn ajan tietyissä olosuhteissa. Tesla ohjeistaa autojen omistajia pitämään kätensä ratissa koko ajan, vaikka Autopilot olisi päällä. Moni kuljettaja kuitenkin ajaa Autopilotilla kokonaan ilman käsiä.

Onnettomuus herättää jälleen kysymyksiä autojen autonomisten ominaisuuksien turvallisuudesta. Edellisviikolla tietä polkupyöränsä kanssa ylittänyt nainen menehtyi, kun Uberin autonominen testiauto ajoi hänen päälleen.

Julkaistu: 2.4.2018