Tuulilasi

Teslalta vahvistus - tekeillä maailman nopein sarjavalmisteinen auto!Teslalta vahvistus - tekeillä maailman nopein sarjavalmisteinen auto!

Tesla vahvisti vihdoin pitkään kiertäneet huhut uusista 100 kWh-akustolla varustetuista Model S- ja X-malleista. Autot ovat Teslan mukaan samalla maailman nopeimpia tuotantoautoja sekä parhaimman toimintamatkan sisältäviä sähköautoja.
Teksti Max Lange

Uudet P100D-malliversiot tulevat Teslan malliston lippulaivoiksi. Lisääntyneen akkukapasiteetin päälle sähköautojen suorituskyky on ottanut vielä aimo harppauksen eteenpäin kohti hulluutta. Tesla kertoo, että Ludicrous-moodilla varustetut P100D Model S:t ovat jatkossa maailman nopeimpia tuotantoautoja.

Kiihdytys 0–60 mailiin sujuu Teslan tietojen mukaan 2,5 sekunnissa. 60 mailia on noin 96,6 kilometriä. Nopeampia maailmassa ovat enää Porsche 918 Spyder ja Ferrari La Ferrari. Tesla ei ole vielä vahvistanut, paljonko P100D-malleista irtoaa loppupeleissä tehoa.

Kasvanut akkukapasiteetti tarkoittaa tietysti myös parantunutta toimintamatkaa. Tesla lupailee Model S 100D-mallille peräti 315 mailin eli noin 507 kilometrin toimintamatkaa. Vastaavalle Model X-katumaasturille toimintamatka on 465 km. Nämä ovat laskettu yhdysvaltalaisen EPA-normin mukaan.

Ainakin Yhdysvalloissa Tesla tarjoaa mahdollisuutta vanhoille P90D-mallin omistajille päivittää autonsa uuteen P100D-malliin 20 000 dollarilla. Jos asiakkaat ovat jo tilanneet P90D:n, mutta odottavat vielä autoaan, voivat he päivittää autonsa 10 000 dollarilla uuteen versioon.

Elon Muskin mukaan uusien mallien kehitystyö on ollut erittäin haastavaa. 90 kWh:sta nouseminen 100 kWh:n oli kuin 50 prosentin kasvu vaikeustasossa, totesi Musk toimittajille omaan tyyliinsä. Akuston monimutkaisuus tarkoittaa myös Muskin mukaan sitä, että uusia malleja valmistetaan melko vähäisiä määriä.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 24.8.2016