Tuulilasi

Tesla tiukentaa Autopilottinsa toimintaa – kuskien tottelemattomuus aisoihin


Tesla on tuomassa Autopilottiin uuden toiminnon, joka pakottaa kuljettajaa tottelemaan paremmin ohjelman käskyjä.
Teksti Max Lange

Teslan puoliautonomisen ajamisen järjestelmälle Autopilotille on sattunut viime aikoina huomattavan paljon onnettomuuksia. Tämän vuoksi Tesla on halunnut parantaa viestintää Autopilotin toiminnasta ja kertoa, mitä se pystyy ja ei pysty tekemään.

Autopilotin on tarkoitus toimia turvallisuutta parantavana järjestelmänä, ei sitä heikentävänä. Kaikkia toimintoa käyttävät eivät kuitenkaan ole täysin ymmärtäneet sitä, että Autopilot on toistaiseksi vain avustin.

Electrekin saamien tietojen mukaan Tesla on tuomassa uusia turvallisuusrajoitteita Autopilottiin. Tällä hetkellä Autopilot ilmoittaa kuljettajalle silloin tällöin, että kuljettajan olisi laitettava kädet takaisin kiinni rattiin. Pitämällä lyhyesti kiinni ratista huomautuksen saa nopeasti pois.

Kuljettajille, jotka eivät jatkossa reagoi auton antamiin ohjeisiin tarpeeksi nopeasti, kytkee Autopilot itsensä automaattisesti pois. Jos kuljettaja ei reagoi 15 sekuntia kestäviin äänimerkkeihin ja visuaalisiin varoituksiin, lopettaa Autopilot hiljalleen toimintansa. Järjestelmä saattaa lakata myös kokonaan toimimasta, jos kuljettaja ei tottele järjestelmän ohjeita.

Autopilotin saa kytkettyä uudestaan päälle vasta sen jälkeen, kun auto on pysäytetty kokonaan tienvarteen ja laitettu Park-asentoon. Teslan mukaan monet Autopilotille sattuneista onnettomuuksista on tapahtunut juuri silloin, kun kuljettaja ei ole totellut Autopilotin ohjeita laittamalla kädet takaisin rattiin.

Autopilotin pian saapuva 8.0-päivitys tuo myös yleisiä parannuksia järjestelmän toimintaan, kertoo Electrek. Tämän jälkeen järjestelmä osaa poistua itse moottoritieltä tunnistamalla rampit.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90. 

Julkaistu: 29.8.2016