Tuulilasi

Tesla sai salaisia tietoja kilpailijansa hankkeesta


Kun pölynimurivalmistajana tunnettu Dyson päätti lähteä kehittämään sähköautoja, oli projekti äärimmäisen salainen. Silti yksityiskohtia vuosi kilpailija Teslan tietoon jo kaksi vuotta ennen kuin Dyson julkisti suunnitelmansa.
Kuvat All Over Press

Dyson oli valinnut huolella työntekijät erittäin salaiseen projektiin ja ohjeisti heitä jopa olemaan puhumatta projektista työkavereillaan. He eivät kuitenkaan tienneet, että yksi valituista, Pierre Pellerey, oli jo saanut työtarjouksen Teslalta.

30-vuotias insinööri lähetti e-mailin Teslan lakimiehelle Dysonin suunnitelmista. Miehen oman lakimiehen mukaan hän ei kertonut asiasta koskaan kenellekään muulle. Tesla sai joka tapauksessa tietoja kilpailijansa aikeista kaksi vuotta ennen projektin julkistamista.

Dyson vei asian oikeuteen ja voitti sen. Pellereytä kiellettiin työskentelemästä Teslalla yhdeksään kuukauteen. Kumpikaan osapuoli ei halunnut kommentoida tapausta Automotive Newsille, mutta oikeuden maanantaina julkistetuista pöytäkirjoista löytyy Pellereyn lausuntoja.

”Tunsin oloni epämukavaksi työskennellä Dysonin projektissa, koska olin jo hyväksynyt Teslan tarjouksen ja tiesin työskenteleväni pian heidän sähköautojensa parissa.”

Dyson ei kuitenkaan ollut ihan varma työpaikastaan Teslalla, sillä ranskalaismiehellä ei ollut vielä tuolloin työlupaa Yhdysvaltoihin. Lopulta Tesla tarjosi miehelle työpaikkaa Euroopasta, minkä hän hyväksyi.

”Dysonin lakimiehet ilmoittivat tuolloin, etten voisi työskennellä Teslalla 12 kuukauteen. Lähetin kirjeen Teslan juristille, vaikka en ollut varma voisinko tehdä sen, koska se oli luokiteltu salaiseksi.”

Oikeuden mukaan kirje oli vuotanut lakimieheltä Teslan johtoportaalle, vaikka mies väitti, ettei ollut näyttänyt sitä kenellekään.

Oikeus käsitteli asian suljettujen ovien takana 2015, ettei Dysonin sähköautosuunnitelma vuotaisi julkisuuteen. Pellerey pääsi töihin Teslalle kesällä 2016 ja työskentelee siellä edelleen.

Tapaus ei ole ensimmäinen – eikä viimeinen – teknologia-alalla, ja nyt juuri autoala teknistyy hurjaa vauhtia. Samaan aikaan autonomisen ajamisen pioneeri Waymo on haastanut oikeuteen Uberin, sillä se uskoo entisen työntekijänsä paljastaneen heidän teknologisia salaisuuksiaan Uberille, joka käytti niitä hyväkseen.

Julkaistu: 7.11.2017