Tuulilasi

Tesla sai luvat kuntoon – Model 3 vyöryy nyt Eurooppaan


Tesla on saanut luvan aloittaa Model 3:n myynnin Euroopassa. Teslan parhaiten myyvä malli lähtee nyt haastamaan Audia, BMW:tä ja Mercedes-Benziä niiden kotikentällä.
Kuvat Tesla

Teslan mukaan isomman akkupaketin (Long Range Battery) version toimitukset alkavat helmikuussa. Myös Yhdysvalloissa Model 3:n myynti alkoi samalla versiolla.

Euroopan lanseeraus on Teslalle erittäin tärkeä, pääjohtaja Elon Muskin mukaan heillä on edessään erittäin hankala haaste. Tesla on karsimassa 7 % työvoimastaan, että se pystyy myymään edullisempaa Model 3:n versiota voitollisesti. Auto on ensimmäinen Teslan massamarkkinoille tähdätty malli.

Model 3:n tulo Eurooppaan pistää entisestään painetta eurooppalaisten premiumbrändien pönttöihin. Jo nyt Teslan Model S on myynyt paremmin kuin esimerkiksi Mercedeksen S-sarja.

”Juuri näiden keskikokoisten premiumsedanien markkina Euroopassa on kaksinkertainen verrattuna Yhdysvaltoihin. Model 3:n avulla pääsemme haastamaan BMW:n, Mercedeksen ja Audin”, Tesla tiedotti.

Viime vuonna Model 3 oli Yhdysvaltojen myydyin luksusauto peitoten Audi Q5:n, BMW:n 3-sarjan ja monet muut. Analyytikoiden mukaan Teslan markkinoille tulo kuitenkin rikkoo segmenttien rajoja.

”Teslat tulevat valtaamaan markkinoita automalleilta, mitä ei ehkä ihan heti kuvittelisi, esimerkiksi Toyotan Prius-hybridiltä, jota ei ole markkinoitu luksusmallina”, sanoo Evercore ISI:n analyytikko Arndt Ellinghorst.

Perinteiset autonvalmistajat kiihdyttävät koko ajan oman mallistonsa sähköistämistä. Jaguar aloitti täyssähköisen I-Pace SUV:n toimitukset viime vuonna, Mercedes esitteli täyssähköisen EQC crossoverin ja Audi seurasi perässä E-troninsa kanssa.

Julkaistu: 21.1.2019