Tuulilasi

Tesla saattaa lopettaa autojen myynnin ihmisille - Elon Musk kaavailee täysin uutta bisnesmallia

Tesla saattaa lopettaa autojen myynnin ihmisille - Elon Musk kaavailee täysin uutta bisnesmallia
Electrekin mukaan Tesla saattaa hyvinkin tulevaisuudessa lopettaa autojen jälleenmyynnin tavallisille kansalaisia ja muuttaa bisnesmalliaan kokonaan.
Kuvat Tesla

Sivuston mukaan Tesla aikoo jatkossa keskittyä vain omiin robottiautoihinsa ja -takseihinsa, kunhan se saa ensin markkinoille hyväksytyn ja turvallisen viidennen tason autonomisen auton, missä ei ole rattia ja polkimia.

Voisi hyvin kuvitella, että autonvalmistajan pääpointti on nimenomaan myydä autoja kuluttajille. Jos Electrekin juttua on uskominen, näin ei välttämättä tulevaisuudessa ole. Tesla ja sen suorasanainen pääjohtajan Elon Musk ovat heittäneet jälleen ilmoille väitteitä siitä, kuinka tehokasta heidän autonominen teknologiansa tulee olemaan ja miten se muuttaa koko maailmaa. Tässä tapauksessa muutoksella ei tarkoiteta liikenneruuhkien tai päästöjen muutosta. Enemmänkin auton omistamista.

Jos Muskin visiot toteutuvat, Teslan tapa tehdä bisnestä muuttuu radikaalisti, kun (jos) se saa monimutkaisen autonomisen teknologian valmiiksi.

”Ollakseni tarkka, asiakkaat voisivat silloinkin edelleen ostaa Teslan, mutta hinnat nousisivat merkittävästi, koska täysautonominen auto, joka toimii myös robottitaksina, on monta kertaa arvokkaampi auto kuin nykyiset ei-autonomiset autot”, Musk twiittasi.

Tesla Autonomy Investor Dayn aikama Musk puhui valtavista määristä Teslan kuljettajattomista robottitakseista, jotka voisi kutsua luokseen älypuhelinapplikaatiolla. Jotkin autoista voisivat yhä kuulua asiakkaille, mutta ylivoimaisesti suurin osa olisi Teslan omistamia robotakseja. Auton ostaminen kallistuisi huomattavasti, koska Tesla saisi niistä enemmän taloudellista hyötyä robotakseina. Käytännössä tämä saattaisi lopettaa Teslan automyynnin kokonaan.

Muskin laskelmien mukaan yksi nyt 50 000 dollaria maksava Model 3 tuottaisi täysautonomisena robotaksina elinkaarensa aikana Teslalle noin 330 000 dollaria. On selvää, että silloin kuluttajahinnat nousisivat pilviin.

Koko suunnitelma riippuu nyt siitä, koska Tesla pystyy tuomaan markkinoille täysin toimivan, turvallisen ja luotettavan täysautonomisen auton. Muskin mukaan yhtiö on jo lähellä sellaisen teknologian kehittämistä valmiiksi. Tosin Mr Musk on ennenkin lupaillut nopealla aikataululla maailmaa mullistavia uutuuksia ja teknologioita, joiden aikataulut ovat kuitenkin lopulta viivästyneet melkoisesti.

Tesla ei halunnut kommentoida asiaa sivustolle.

Julkaistu: 9.7.2019
8 kommenttia