Tuulilasi

Tesla päivittää Autopilottinsa – parantaa turvallisuutta peräti 50 prosenttiaTesla päivittää Autopilottinsa – parantaa turvallisuutta peräti 50 prosenttia

Tesla on julkistanut tiedot pian saapuvasta 8.0-päivityksestä Autopilottiin. Päivitys hyödyntää aiempaa paremmin autoissa jo olevia sensoreita.
Teksti Max Lange

Elon Muskin mukaan Autopilotin päivitys lisää Autopilotin turvallisuutta tuntuvasti nykyisestä, peräti 50 prosenttia. Muskin mukaan on mahdollista, että 8.0-päivitys olisi estänyt toukokuussa tapahtuneen Tesla Model S:n Autopilot-onnettomuuden.

Jotta Autopilot olisi tuntuvasti aiempaa turvallisempi, hyödyntää se kameroiden sijaan kehittynyttä tutkasignaalia. Kyseinen tutka löytyy kaikista Tesloista, joissa on alkuperäiseen Autopilottiin kykenevä järjestelmä. Päivityksen jälkeen ohjelmisto hyödyntää tutkaa, joka toimi aiemmin ainoastaan tukielementtinä kameroille.

Teslan julkaiseman tiedotteen mukaan tutkan käyttäminen pääasiallisena ohjaussensorina kameroiden sijaan ei ole ollut helppo tehtävä. Suurin ongelma on ollut se, että tutka havaitsee asiat eri tavalla kuin ihmissilmä tai kamerat. Esimerkiksi ihminen voi olla tutkalle osittain läpinäkyvä. Toisaalta kirkas metalliesine voi heijastaa tutkan kuvan takaisin.

Riski tutkan käytössä ovat väärät hälytykset liikennetilanteissa. Tutka saattaakin päätellä tiensivussa olevan metallisen limutölkin olevan vaarallinen isokokoinen esine, ja lyö jarrut kiinni yllättävästi. Tämä voi aiheuttaa turhaan vaarallisia liikennetilanteita.

Tesla on pyrkinyt ratkaisemaan ongelman esimerkiksi luomalla monimutkaisen 3D-kuvan ympäristöstä sekunnin kymmenyksissä. Tämän avulla Autopilot-järjestelmä päättelee, onko esine liikkuva vai ei.

Tesla hyödyntää myös koko kaluston kattavaa oppimista. Kaikki liikenteessä liikkuvat Teslat keräävät dataa liikennetilanteista ja siitä, miten Tesla-kuljettajat toimivat liikenteessä. Tätä dataa hyödynnetään myös tutkan vääriä tulkintoja vastaan. Jos useat Teslat ovat liikkuneet jonkin järjestelmälle epäilyttävän kohdan ohi normaalilla vauhdilla, tulkitsee järjestelmä paikan turvalliseksi, eikä lyö jarruja yllättävästi pohjaan.

Tutkan avulla järjestelmä pystyy päättelemään myös yllättävät tilanteet edellä ajavan auton takana, vaikka näköyhteyttä ei sinne ole. Näin mahdolliseen hätäjarrutukseen on varauduttu jo huomattavasti normaalia aiemmin.

Lisäksi 8.0-päivitys tuo mukanaan mahdollisuuden poistua moottoritieltä rampille vain vilkkua käyttämällä. Toiminto tulee tosin käyttöön ensiksi vain Pohjois-Amerikassa. Järjestelmä ilmoittaa myös mahdollisista vaaratilanteista aiempaa voimakkaammin.

Jos kuljettaja ei tottele järjestelmän ohjeita, kytkeytyy Autopilot pois päältä, eikä kuljettaja voi laittaa sitä päälle ennen kuin auto on pysäytetty.

Autopilot 8.0-päivitys tuotaneen over-the-air-päivityksenä lähiviikkojen aikana kaikkiin Autopilottiin kykeneviin Tesloihin.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 12.9.2016