Tesla nimesi Elon Muskin korvaajan - kelpaako tuomiosituimelle?

Tesla on nimittänyt johtajansa Robyn Denholmin korvaamaan pääjohtaja Elon Muskin yhtiön hallituksen puheenjohtajana. Musk joutui jäämään pois tehtävästä osana sovitteluratkaisua Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovan SEC:n kanssa.

Musk ja Tesla saivat sakot ja Musk määrättiin sivuun hallituksesta, kun hänen katsottiin twiiteillään johtaneen harhaan sijoittajia Teslan yksityistämishuhuilla.

55-vuotias Denholm on ollut itsenäisenä hallitusammattilaisena Teslalla vuodesta 2014, hän on toiminut valvontakomitean johtajana. Viime vuonna hänelle maksettiin lähinnä osakkeina noin viisi miljoonaa dollaria, mikä tekee hänestä hallituksen parhaiten palkitun jäsenen.

Denholmin päätyönä on ollut australialaisen telejätin Telstran talousjohtajan virka, mutta nyt hän eroaa Telstralta pystyäkseen hoitamaan roolinsa Teslalla täysipäiväisesti.

Tuomioistuin on nyt vahvistanut sovitteluratkaisun juridisesti, yksi osa sitä on, että Muskin korvaajan on oltava riittävän itsenäinen. Vielä ei ole täysin varmaa, nähdäänkö Denholm sellaiseksi. Hän istui yhtiön hallituksessa, kun Musk asetti Model 3:n hurjat tuotantotavoitteet, jotka eivät toteutuneet lähellekään. Samoin silloin, kun Musk twiittasi, että hänellä on kasassa riittävä rahoitus Teslan yksityistämiseksi.

Termi itsenäinen voidaan käsittää hyvinkin laajasti. Silti eräät oikeusoppineet pohtivat nyt, toimiko Tesla sovitteluratkaisun sääntöjen mukaan nimittäessään Denholmin.

”Mielestäni tämä on sovitteluratkaisun hengen vastaista, sen tarkoitus oli, että Teslan hallituksen kulttuuri ja toimintatavat muuttuisivat”, sanoo Santa Claran yliopiston yhtiöoikeuden professori Stephen Diamond.

SEC ei halunnut kommentoida nimitystä tässä vaiheessa.

Elon Musk ehti luonnollisesti jo twiitata hyväksyntänsä nimitykselle.

"Haluan kiittää Robynia tiimiin liittymisestä. Iso kunnioitus. Odotan todella paljon työskentelyä hänen kanssaan."

Julkaistu: 13.11.2018
Kommentoi »