Tuulilasi

Tesla Model 3:sta tulossa realiteettia − uusia mielenkiintoisia tietoja tihkuuTesla Model 3:sta tulossa realiteettia − uusia mielenkiintoisia tietoja tihkuu

Teslan kovasti odotetun Model 3:n tuotanto on käynnistymässä lähiaikoina. Autosta tihkuu uusia tietoja vähän väliä.
Teksti Max Lange
Kuvat Tesla

Yli 400 000 ennakkovarausta saanut Model 3 on kaikista ennakkospekulaatioista huolimatta tulossa tuotantoon lähiaikoina. Tesla on juuri ilmoittanut, että se keskeyttää autotuotantonsa Fremontin tehtailla viikoksi helmikuussa. Tuona aikana tehtaan tuotantolinjoja muokataan niin, että Model 3:n valmistus voidaan aloittaa Model S:n ja X:n rinnalla.

Lisäksi Reutersin käsiinsä saamien tietojen mukaan ensimmäisten esituotantoautojen valmistus alkaisi jo 20. helmikuuta. Nämä eivät kuitenkaan olisi asiakkaille myytäviä autoja, vaan sellaisia, joilla testattaisiin uusia tuotantolinjoja. Teslalla on kuitenkin ollut perinne, jossa se ei ole aivan pystynyt vastaamaan asettamiinsa deadlineihin.

Virallisen ilmoituksen mukaan asiakkaille myytävien autojen tuotanto alkaisi virallisesti vasta heinäkuussa 2017.

Elon Musk on puolestaan vahvistanut Twitter-tilillään, että Model 3:sta ei tarjota 100 kWh-akustoa. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että akusto ei mahdu autoon. Model 3:n akseliväli on liian lyhyt suurta akustoa varten, koska akut on sijoitettu lattian alle akseleiden väliin.

Electrekin sisäpiiritietojen mukaan liikkeellä olleet Model 3:n prototyyppiautot ovat olleet 70D-malleja. Tämä tarkoittaisi Teslan kielellä 70 kWh akustoa sekä nelivetoa. Vaikka suurin 100 kWh akusto ei mahdukaan autoon, on Tesla pyrkinyt paremman hyötysuhteen takia puristamaan toimintamatkan noin 500 kilometriin.

Model 3:n 35 000 dollaria maksavassa perusversiossa akun kapasiteetti olisi myös Electrekin tietojen mukaan jopa alle 60 kWh. Siitäkin huolimatta autolle on luvattu yli 300 kilometrin toimintamatkaa perusversionakin.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90. 

Julkaistu: 9.2.2017