Tuulilasi

Tesla Model 3:n salat julki − tätä et odotetusta sähköautosta vielä tiennyt


Teslan odotettu ”edullinen” sähköauto Model 3 on nyt julkistettu. Tuulilasi kaivoi autosta esille tietoja, joita et siitä välttämättä vielä tiennyt.
Teksti Max Lange
Kuvat Tesla

Kaksi eri versiota alkuun

Tesla tarjoaa aluksi Model 3:sta vain kahta eri versiota: Standard-mallia ja First Edition -mallia. Tesla käynnistää auton tuotannon paremmin varustellulla First Edition -mallilla, koska auton alkuvaiheen tuotanto halutaan pitää mahdollisimman yksinkertaisena. Myöhemmin vuoden 2018 aikana Model 3:n palettiin lisätään nelivetoinen Performance-malli. Alun tuotantoautot ovat kaikki takavetoisia.

Toimintamatka joko 355 km tai 500 km

Model 3:n hinnat alkaen -mallissa on 50−55 kWh, akku joka mahdollistaa Teslan omien mittausten mukaan reilun 350 kilometrin toimintamatkan. Tämä on myös se versio, jota Tesla on luvannut myyvänsä 35 000 dollarilla eli noin 30 000 eurolla. Toki kyseessä on aivan karvalakkiversio, jonka varusteet ovat hyvin vähäiset.

Long Range -versiossa on noin 70−75 kWh akku, jolle luvataan noin 500 kilometrin toimintamatkaa. Ainakaan alkuvaiheessa Tesla ei aio asentaa Model 3:een yhtään tätä isompaa akustoa, koska autossa ei ole yksinkertaisesti tilaa isompaan akkuun. Tesla haluaa tehdä myös pesäeroa Model S:n ja Model 3:n väliin.

Kyseessä ei ole halpisauto

Vaikka Tesla Model 3:n hinnat Yhdysvalloissa alkavat kohtuullisesta 30 000 eurosta, harva kuitenkaan ostanee kaikista edullisinta versiota sähköautosta. Tesla on hinnoitellut Model 3:n hieman saksalaisten premium-automerkkien tapaan. Jos autoon haluaa lisää mukavuusvarusteita, tulee niistä pulittaa melko korkeaa hintaa. Paremmin varusteltujen First Edition -mallien hinnat starttaavat vasta 49 000 dollarista eli noin 42 000 eurosta.

Ensimmäiset autot ”oikeille” asiakkaille vasta syys-lokakuussa

Model 3:n tuotannon kasvattaminen on valtava haaste Teslalle. Alkuvaiheessa autoja on valmistettu yksi per päivä tahtia, mutta lyhyessä ajassa tuotannon pitäisi kasvaa useaan tuhanteen autoon viikossa. Alun hitaan tuotannon takia ensimmäiset tuotantoautot annetaan Teslan työntekijöille. Tavallisille asiakkaille Teslan konfiguraattorin mukaan ensimmäiset autot luovutettaneen vasta syys-lokakuussa. Tällöinkin kyse on Yhdysvalloista. Eurooppaan ensimmäiset Model 3:t saapunevat vasta 2018.

Ennakkovarauksia jo yli 500 000

Tesla on parhaillaan pulassa Model 3:n valtavan ennakkokysynnän takia. Elon Muskin mukaan ennakkovarauksia on nyt jo yli 500 000. Edes kaikki ennakkovaranneet eivät välttämättä saa sähköautoansa ennen vuotta 2019. Kaikki riippuu siitä, kuinka hyvin Tesla saa käynnistettyä Model 3:n massatuotannon.

Supercharger-verkosto ja Autopilot

Tesla Model 3:n etu moneen muuhun tällä hetkellä markkinoilla olevaan sähköautoon on sen mahdollisuus käyttää Supercharger-pikalatausverkostoa. Verkosto mahdollistaa jo nyt Länsi-Euroopassa Model 3:lle pääsyn kätevästi lähes joka kolkkaan. Supercharger-verkostoa laajennetaan myös taajaan. Model 3:n omistajille Spuercharger-verkon käyttäminen ei ole ilmaista. Kulut ovat kuitenkin Elon Muskin mukaan edullisemmat kuin polttomoottoriauton lataamisessa.

Jokaisessa Model 3:ssa tulee mukana kaikki kamerat ja laitteistot, jotka mahdollistavat tulevaisuudessa täysautonomisen ajamisen. Edullisimmissa malleissa laitteistot ovat mukana, mutta niitä ei ole aktivoitu päälle. Model 3 on suunniteltu alusta alkaen autonomista ajamista silmällä pitäen. Siksi autossa ei ole tavallista mittaristoa, vaan kaiken informaationvälityksen hoitaa auton keskellä oleva 15-tuumainen kosketusnäyttö.

30 minuutissa noin 250 km toimintamatkaa

Jos Model 3:sta pääsee lataamaan Supercharger-asemalla, lupaa Tesla perusmallille puolessa tunnissa 210 km toimintamatkaa ja isompiakkuiselle mallille peräti 270 kilometriä. Latausnopeus riippuu toki akun lämpötilasta, varaustasosta ja Superchargerin sen hetkisestä kuormitustasosta.

Teknisiä tietoja

  • Toimintamatka: n. 355 km tai 500 km
  • Huippunopeus: 209 km/h tai 225 km/h
  • Kiihtyvyys 0−60 mph (96,6 km/h): 5,6 s tai 5,1 s
  • Pituus: 4694 mm
  • Leveys: 1 933 mm
  • Akseliväli: 2 875 mm
  • Maavara: 14 cm
  • Tavaratila: 425 litraa
  • Omamassa: 1 609 kg tai 1 730 kg
Julkaistu: 31.7.2017